fallback

Борсите в Европа се покачват с по над 1%*

Книжата на Теsco поскъпват с 5% след по-добрите от очакваното данни за продажбите по Коледа

11:59 | 08.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите в Европа отчитат повишения в сутрешната търговия в четвъртък с оглед на очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предприеме по-агресивни мерки за стимулиране още през този месец.

Общоевропейският бенчмарк Euro Stoxx 600 добавя 1,3 на сто, стимулиран от повишенията във всички сектори.

Търговците на дребно бележат възход. Акциите на Tesco поскъпват с близо 5 на сто, след като компанията обяви, че затваря 43 магазина въпреки по-добрите от очакваното продажби по Коледа.

Конкурентите от Sainsbury и WM Morrison също отчитат значителни повишения, а Marks & Spencer губи 2% след разочароващите данни за продажбите в празничния период.

Данните от континента показаха, че фабричните поръчки в най-голямата икономика в еврозоната – Германия, са спаднали рязко през ноември. Поръчките са намалели с 2,4% на месечна и сезонно изгладена база през единадесетия месец на 2014 г. Ревизираните данни за октомври сочат покачване в размер на 2,9% на месечна база.

На годишна база фабричните поръчки са се понижили с 0,4% през ноември след ревизирания годишен ръст от 2,6% през октомври. Пазарите прогнозираха повишение от 1% на годишна база.

Старият континент продължава да анализира последиците от кървавата атака над редакцията на френското сатирично издание Charlie Hebdo. Във Франция живее една от най-многобройните мюсюлмански общности в Европа, съставляваща около 7,7% от населението. Този дял расте заедно с децата и внуците на тези, които пристигнаха от бившите колонии в Северна Африка през XX век.

Хиляди европейци се събраха в сряда вечер по улиците на големите градове, за да осъдят нападението и да подкрепят свободата на словото. Френският президент Франсоа Оланд обяви 8 януари за Ден на национален траур.

* Актуално към 11:45 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още