fallback

Петролът постави под натиск и европейските индекси

Общоевропейският бенчмарк Euro Stoxx 600 затвори с отстъпление от 0,6%, след като брентът слезе под границата от 52 долара за барел

19:07 | 06.01.15 г. 3

Продължаващият спад на цените на петрола засегна и европейските пазари във вторник, след като по-рано през деня постави под натиск и търговията в Азия.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 затвори с отстъпление от 0,6%, след като брентът слезе под границата от 52 долара за барел.

Междувременно американският суров петрол падна под 49 долара за барел, докосвайки ново 5,5-годишно дъно след пропадането с близо 5 на сто в предходната сесия на фона на опасенията за пренасищане на пазара.

Международните петролни и газови компании Total и Shell изгубиха съответно 0,04 на сто и 0,22 на сто

"Спадът на петрола под 50 долара за барел продължава да предизвика дебат сред трейдърите за това бичи или мечи сигнал в дългосрочен план е това", отбелязаха пред CNBC Мариус Паун и Джонатан Судария, дилъри в Capital Spreads. "В момента печелят тези, които вярват, че това е признак за забавяне на глобалното търсене и предстояща дефлационна спирала", добавиха те.

Активността в сектора на услугите в еврозоната се е подобрила леко през декември след забавянето в предходния месец според данните на Markit Economics. Секторният PMI индекс нарасна до 51,6 пункта в сравнение с ноемврийския резултат от 51,1 пункта Постигнатото ниво се размина с пазарните прогнози за 51,9 пункта.

Същевременно активността в сектора на услугите в Обединеното кралство, на която се падат приблизително 78% от БВП, остана силна въпреки забавянето през декември. Секторният PMI индекс спадна до 55,8 пункта, оставайки все пак на зелена територия за 24-и пореден месец. През ноември Markit Economics отчете равнище от 58,6 пункта.

Базираната във Великобритания компания за оборудване под наем Ashtead изгуби 7,6% от капитализацията си. Позовавайки се на трейдъри, Ройтерс съобщи, че акциите ѝ са засегнати от понижаването на рейтинга на американския ѝ конкурент United Rentals.

Пазарите останаха затворени в Австрия, Финландия, Полша, Русия, Словакия, Хърватия, Кипър, Гърция и Швеция заради празника Богоявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:57 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още