fallback

Русия ще произвежда повече лекарства

Страната има запаси от медикаменти за няколко месеца напред, гарантира здравният министър

16:27 | 06.01.15 г.

Русия ще произвежда повече лекарствени продукти, става ясно от среща между руския премиер Дмитрий Медведев с министъра на здравеопазването Вероника Скворцова. Стенограма от заседанието е качена на страницата на руското правителство.

От разговора става ясно, че в лекарствения списък на Русия присъстват 608 лекарства, които са определяни като жизненоважни. 413 от тях се произвеждат в Русия, но амбициите са броят да расте.

Темата за лекарствата е актуална в момента, когато ниската стойност на руската рубла оскъпява вносните продукти, каквито са някои от важните лекарствени продукти на руския пазар.

През миналата година новите лекарствени субстанции, произведени в Русия, са били 12, сред които противогрипни лекарства, медикаменти за лечение на хепатит и други, коментира още руският здравен министър. Тя посочва, че през 2015 година е планирано създаването на поне 10 нови субстанции за лечение на онкологични заболявания и други значими болести.

Русия е важен пазар и за българските фармацевтични компании. Според последните данни на Министерството на икономиката през 2013 година лекарствата съставляват 30% от целия износ на България към Русия.

По време на срещата си с Медведев Скворцова уверява още, че аптеките в страната са добре заредени и има запаси, така че първата половина на 2015 година е обезпечена с лекарства. 

„Трябва да има запаси“, обяснява от своя страна руският премиер, но допълва, че „лекарствата не могат да бъдат купувани за десет години напред“. Той препоръчва мерки за ритмичното поддържане на запасите от медикаменти.

Въпреки по-ниската стойност на руската валута лекарствата няма да поскъпват, коментира малко по-късно в официално изявление Министерството на здравеопазването. Руската информационна агенция ТАСС посочва, че през 2014 година жизненоважните лекарства са поскъпнали със средно 2,3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още