fallback

Безработицата в Испания спадна рязко през 2014 г.

Увеличеното създаване на работни места и намаляващата миграция допринасят за по-бързо от очакваното подобрение на трудовия пазар

16:15 | 05.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Безработицата в Испания спадна рязко през 2014 г. Годишното понижение е най-голямото от 1998 г. насам. Tова е сигнал, че ръстът в темпото на създаване на работни места и все още значителната – макар и намаляваща – нетна емиграция на трудоспособното население допринасят за по-бързо от очакваното подобрение на трудовия пазар на страната, пише MarketWatch.

През декември молбите за помощи за обезщетения при безработица се понижават с 64 405 до 4,45 млн., показват последните данни на Министерството на труда на Испания. Сезонно изгладеният брой на молбите също спада за пети пореден месец.

Испанската икономика се разширява бавно, след като в средата на 2013 г. излезе от втората си рецесия в рамките на пет години. Анализатори смятат, че тя може да нарасне с 2% или с повече тази година. През третото тримесечие БВП на Испания се покачи с 0,5%, което е сравнително високо темпо спрямо средното представяне на еврозоната през периода.

Заместник-министърът на труда Енграсия Идалго каза, че реформите на пазара на труда, които позволяват на компаниите да наемат или освобождават хора по-евтино, са били особено ефективни що се отнася до броя на подписаните нови трудови договори, чийто брой се покачи до 2 млн. през 2014 г. от 2013 г.

През последните две години молбите за помощи при безработица в Испания намаляха с над половин милион, като само миналата година понижението бе с 253 627 броя. Основна разлика е, че закриването на работни места продължи през 2013 г., с което за периода на кризата от 2008 до 2013 г. броят на съкратените позиции се покачи до 3 млн. в страна с 47 милиона души население. През миналата година бяха разкрити само 400 хил. нови работни места.

През декември испанския статистически институт INE изнесе данни, които показаха, че населението на страната намалява със сравнително по-бавно темпо през първото полугодие на миналата година в сравнение със същия период на 2013 г. Това е така, тъй като емиграцията на местни и чужденци намаля, докато имиграцията се покачи минимално.

Данните на INE сочат, че броят на емигрантите се понижава с 21% през периода, докато броят на имигрантите – тези, влизащи в Испания, и завръщащите се испанци - расте с 2%. От нетните 50 426 заминали половината са испанци, а другата половина – чужденци.

През октомври INE оповести, че към края на третото тримесечие безработицата в Испания спада до 23,7 на сто от 24,5%, колкото бе през второто. Данните за дела на безработните ще бъде публикуван на 22 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още