fallback

Европейските индекси са на червено в началото на годината*

Борсата в Атина оглавява спада, губейки над 4%

14:58 | 05.01.15 г. 1

Европейските индекси отчитат понижения в разгара на сесията в понеделник на фона на подновената загриженост за бъдещето на еврозоната поради ситуацията с Гърция.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 отчита отстъпление от 0,47 на сто поради спадовете във всички сектори и по-големите борси. Акциите на енергийните компании са под натиск вследствие на поевтиняването на петрола, чиято цена отстъпи под 52 долара за барел по-рано през деня.

Един от основните изоставащи е BMW. Германският автомобилен производител губи над 2% след слуховете, че се е съгласил да плати 820 млн. долара под формата на субсидии за китайските търговци, за да помогне възстановяването на загубите от миналата година.

Междувременно еврото достигна близо 9-годишно дъно спрямо долара в понеделник, спадайки под 1,20 долара, на фона на растящите очаквания, че Европейската централна банка ще смекчи още повече паричната си политика през 2015 г.

Политическата несигурност в Гърция се завърна отново през празничния период, след като парламентът в Атина не успя да избере президент. Според конституцията на страната това доведе до разпускане на депутатите и насрочване на нови избори за 25 януари.

Основният гръцки индекс ASE губи над 4 на сто по време на следобедната търговия в Атина.

По думите на известния международен икономист Бари Айкенгрийн едно решение на новото гръцко правителство да излезе от еврозоната ще предизвика разрушително сътресение на финансовите пазари, дори по-лошо от фалита на Lehman Brothers през 2008 г.

Излизането на Атина от еврозоната вероятно ще предизвика банкова паника и крах на фондовия пазар в страната и ще завърши с налагането на строг капиталов контрол, заяви икономическият историк от Калифорнийския университет в Бъркли.

Ефектът от излизането ще се пренесе и в други страни, тъй като инвеститорите спекулират коя страна може да се окаже следващата, посочи Айкенгрийн. "В краткосрочен план това би било Lehman Brothers на квадрат", предупреждава икономистът в дискусия, посветена на еврото, в Американската икономическа асоциация.

Марк Бартън от Bloomberg коментира прогнозите за движението на курса на еврото спрямо долара през 2015 г.

Още видеа гледайте на сайта на Bulgaria On Air

* Актуално към 14:50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още