fallback

Камерън иска да проведе британския референдум преди 2017 г.

Премиерът на Великобритания държи страната по-скоро да реши дали да се отдели от ЕС

14:48 | 04.01.15 г. 3

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че би искал референдумът за отделянето на Великобритания от Европейския съюз да се състои по-скоро, а не както е планирано - през 2017 г., ако това е възможно, предава Ройтерс.

Под натиска на евроскептиците, които са членове на собствената му партия, и нарастването на популярността на Партията на независимостта, която се обявява против ЕС, Камерън обеща да предоговори отношенията на Обединеното кралство с 28-членния блок и да се опита да възвърне правомощията на Лондон от Брюксел.

По думите на Камерън референдумът ще се проведе през 2017 г., ако консерватрите спечелят изборите през май.

“Референдумът трябва да се проведе преди края на 2017 г. Ако успеем да го направим по-рано, ще бъда доволен. Колкото по-скоро мога да изпълня този ангажимент, толкова по-добре”, коментира премиерът.

Очаква се Камерън да обсъди плановете си по време на среща с германския лидер Ангела Меркел в Лондон, която ще се проведе в сряда. Меркел даде да се разбере, че няма да позволи отслабване на правилата на ЕС за свободното движение на пътници.

Въпреки че Камерън иска Великобритания да остане в един реформиран ЕС, той заяви, че не е съгласен страната да остане в съюза, ако нищо не се промени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още