fallback

Понижения за европейските борси на старта на 2015 г.

Ефектът от сигналите на Драги за монетарни стимули бе неутрализиран от по-слабaта промишлена активност в еврозоната и Великобритания

13:54 | 02.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Умереният инвеститорски оптимизъм на европейските борси в началото на днешната първа за 2015-а година сесия на търговия беше париран доста бързо в резултат на по-слаби декемврийски PMI проучвания за промишлената активност в еврозоната и във Великобритания.

Повечето европейските фондови индекси отвориха с предпазливо повишение като реакция на специално интервю за немския финансов ежедневник Handelsblatt на шефа на ЕЦБ Марио Драги. В това интервю Драги подчерта, че лихвените нива в еврозоната ще останат рекордно ниски за по-продължителен период и в същото време той отново намекна, че при необходимост ЕЦБ е готова за нови финансови инжекции, включващи и програма за покупки на държавни облигации (програма за "количествени улеснения").

Позитивният старт на европейските акции за 2015-а година обаче беше париран от по-слаби от очакваното проучвания на агенция Markit за промишлената активност в еврозоната и във Великобритания през последния месец на отминалата година.

Това доведе до понижение на общия европейски индекс Stoxx Europe 600 с 0,26%, като немският индекс DAX спада с 0,76%, френският индекс CAC40 - с 0,34%, а британският индекс FTSE100 - с 0,2%.

Текущото низходящо движение на европейски пазари на акции обаче изглежда ограничено от засилващите се спекулации, че още на следващото заседание на 22-ри януари ЕЦБ може да започне покупки на държавни еврооблигации от еврозоната, което рефлектира върху европейския дългов пазар. Доходността на 10-годишните облигации на Италия и на Испания се понижава към поредни рекордни дъна от старта на еврозоната насам, съответно 1,805% и 1,525%, докато доходността на 10-годишни немски книжа се колебае около 0,54% (близо до историческите дъна от предходната седмица) на фона на засилващата се политическа криза в Гърция преди предсрочните избори в страната на 25-и януари. (БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още