fallback

Банките ще разчитат по-малко на рейтинговите агенции при оценката на рисковете

Базелският комитет за банков надзор въвежда и минимален праг, под който изискуемият капитал, поддържан от банките, няма да може да пада

12:54 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Създател

Възможността банките да използват услугите на компании за кредитен рейтинг, които да оценяват рисковете в техните портфейли, бе рязко ограничена, след като глобалните регулатори прокараха нови стандарти, насочени към превръщането на банките в по-безопасни институции, пише Financial Times.

Базелският комитет за банков надзор съобщи, че иска да намали зависимостта на компаниите от външни рейтинги и принуди банките да подобрят своите собствени оценки за рисковете по лошите кредити, когато изчисляват капиталовите изисквания.

Според анализатори, цитирани от FT, мярката маркира важна стъпка към намаляване на влиянието на агенциите в сферата на банковото регулиране. Ходът бе придружен с инициатива, която ще ограничи възможността банките да изиграят системата чрез използването на вътрешни модели за изчисляване на капитала.

Банките в САЩ вече са строго ограничени по отношение възможността да разчитат на агенциите за кредитен рейтинг, които бяха критикувани остро за това, че не забелязаха рисковете, довели до финансовия крах през 2007-2009 г. Още през 2010 г. Съветът за финансова стабилност заяви, че не иска банките „механично“ да разчитат на рейтинги, когато оценяват кредитоспособността си.

Базелският комитет съобщи, че обмисля да замени референциите към външни рейтинги в т.нар стандартизиран подход, който банките могат да използват, когато оценяват рисково-претеглените си активи.

Например, експозициите към корпоративните клиенти вече няма да бъдат рисково-претеглени посредством кредитния рейтинг на кредитополучателя, а вместо това ще бъдат базирани на приходите и задлъжнялостта на фирмата.

Ходът идва успоредно с редица други промени, насочени към затягането на измерителите на рисковете под стандартизирания подход.

Регулаторите смятат, че аутсорсването на кредитните оценки на външни агенции е „неприемливо разхлабване на пазарната дисциплина“, смята Пол Шарма, който работи в консултантската фирма Alvarez & Marsal.

„Законът Дод-Франк в САЩ вече не позволява на банките да разчитат на агенциите за кредитен рейтинг, когато определят рисково-претеглените си активи, а Базелският комитет сега казва, че и останалият свят трябва да се приближи към американския подход“, коментира той.

Освен това Базелският комитет въвежда ново „дъно“ за капитала, което би ограничило възможността на банките да използват свои собствени модели с цел намаляване на размера на капитала, който трябва да поддържат. Нивото на т.нар. „дъно“ все още предстои да бъде определено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:58 | 11.09.22 г.
fallback