fallback

Леки повишения за европейските борси въпреки кризата в Русия

Разпродажбите в Москва изложиха на риск част от кредиторите на Стария континент

19:43 | 17.12.14 г.

Европейските индекси затвориха с леки повишения в сряда, след като цените на петрола се стабилизираха, а продължаващите разпродажби в Русия отклониха част от средствата към Стария континент.

Общоевропейският EuroStoxx 600 се покачи с 0,3 на сто след волатилна сесия.

Енергетиката и добивното дело бяха най-успешните сектори въпреки откриването на сесията на отрицателна територия.

Ситуацията в Русия изложи на риск част от кредиторите на Стария континент. Deutsche Bank и Societe Generale изтриха съответно 0,2% и 0,7 на сто след резките покачвания във вторник.

Анализаторите все още оценяват ефектите от покачването на основната лихва в Русия от 10,5 на сто до 17%. Финансовото министерство на страната съобщи в сряда сутринта, че е започнало да продава своята чуждестранна валута в наличност.

Някои от експертите считат дори, че властите в Кремъл може скоро да бъдат принудени да приложат капиталовите контроли, за да спрат бягството на капитали.

Пазарните участници останаха фокусирани и в заседанието на Федералния резерв на САЩ, резултатите от което ще бъдат официално обявени 21:00 часа българско време.

Покачването на потребителските цени в 18-членната еврозона се е забавило още през ноември според последните данни на европейската статистическа служба Евростат. Годишната инфлация на потребителските цени в еврозоната се е забавила до ниво от 0,3% през миналия месец. През октомври цените се повишиха с 0,4%.

Изключвайки енергийните стоки, храните, алкохола и тютюневите изделия, основните потребителски цени са нараснали с 0,7% през ноември, каквото бе покачването и през октомври.

Същевременно равнището на безработицата във Великобритания е останало без изменение при 6% през ноември според последните данни на Службата за национална статистика (ONS). Ноемврийското равнище изненада малко неприятно пазара, чиито прогнози бяха за спад до 5,9% на фона на спадащите молби за помощи при безработица от последните седмици.

В отделен доклад ONS съобщи, че общата заетост в публичния сектор на Острова е намаляла със 7 000 от второто тримесечие до общо 5,412 млн. души – най-ниското ниво от започването на отчитането през 1999 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:42 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още