fallback

Fitch понижи рейтинга на Франция с една стъпка до АА

Агенцията посочва липсата на съществено подобрение при публичния дълг и отклоненията от целите за дефицита

09:42 | 13.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кредитната агенция Fitch Ratings понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Франция в чужда и местна валута до АА от АА+ заради липсата на съществено подобрение в динамиката на публичния дълг на страната и отклоненията от целите за бюджетния дефицит, пише Bloomberg.

Според Fitch перспективата пред кредитния рейтинг на втората по големина икономика в Европа е стабилна. Компанията потвърждава краткосрочния кредитен рейтинг на Франция в чужда валута oт F+.

„Рисковете пред фискалната прогноза на Fitch остават негативни, което се дължи на неясната перспектива пред растежа на брутния вътрешен продукт и инфлацията в краткосрочен план и на способността на правителството да поеме по пътя на фискалната консолидация“, гласи становището на международната рейтингова компания.

„Имайки предвид тези опасения, средносрочните прогнози на Fitch за растежа са по-слаби, а бюджетните дефицити – по-високи в сравнение с официалните оценки“, пише още агенцията.

Инвеститорите вече пренебрегват подобни понижения, тъй като се насочват към вътрешен анализ вместо да разчитат на оценките на агенциите. След като на 13 януари 2012 г. агенция S&P отне първокласния рейтинг ААА на Франция, доходността по бенчмарковите 10-годишни държавни облигации слезе до около 0,89% от 3,04 на сто.

С икономика, която едвам расте през последните три години, и с бюджетен дефицит, който се повишава за пръв път от 5 години, президентът Франсоа Оланд е подложен на яростен натиск от европейските си партньори да ускори икономическата модернизация с цел стимулиране на икономическото възстановяване на страната.

„В някои области реформите бележат напредък, но очакваните ползи и ефективността им остават неясни“, посочи на 11 декември Европейската комисия. „Нужни са допълнителни опити за реформи.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още