fallback

ЕК одобри програмите за селските региони на Полша, Дания и Австрия

Българските власти очакват нашата програма да бъде одобрена най-рано през лятото на следващата година

16:20 | 12.12.14 г.

Европейската комисия (ЕК) даде зелена светлина на първите програми за развитието на селските региони за новия период (2014 – 2020 година). Одобрение получиха предложените от Дания, Полша и Австрия планове.

До края на годината ще бъдат одобрени още шест програми – за континенталните части на Финландия и Португалия и четири програми на Германия (за регионалните програми на Саксония и Саксония – Анхалт, както и националната рамка и за програмата за мрежата на селските райони), става ясно от съобщението на пресслужбата на Европейската комисия.

През новия период в 28-те страни от общността трябва да бъдат изпълнени общо 118 програми за развитие на селските региони на национално и регионално ниво. В някои държави се изпълняват повече от една – например във Франция са 30, а в Германия – 15.

Всички програми ще бъдат подкрепени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските региони с общо 95,6 млрд. евро. Очакванията са мерките да привлекат и допълнително финансиране – от национални, регионални и частни източници.

Новият регламент за развитие на селските региони залага на приоритети в областта на икономическото развитие, екологичните мерки и социалното развитие.

Дания например е поставила акцент върху насърчаването на иновациите в селското стопанство. Целта на новата й програма ще бъде създаване на „зелени“ работни места, удвояване на площите за биологично земеделие и инвестиции в екологосъобразни земеделски практики, посочи новият комисар по въпросите на селското стопанство в ЕС Фил Хоган при представянето на одобрените програми.

За Австрия приоритет са въпросите, свързани с околната среда и климата, като целта е при управлението на повече от 80% от земеделските земи да се спазва и подобрява биоразнообразието. Със средствата от програмата ще бъде предоставена възможността за обучение на над 600 хил. земеделски стопани, ще се подобри достъпът до широколентов интернет за около половината от населението в селските региони.

Припомняме, че по-рано днес зам.-министърът на земеделието Васил Грудев коментира пред телевизия Bulgaria on Air, че българската програма ще бъде одобрена най-рано през юни 2015 година. През септември чиновниците в Брюксел са върнали проекта за ПРСР с 429 забележки

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още