fallback

Европейските индекси затвориха с понижения

Гърция и петролът отново поставиха под натиск борсите на Стария континент

19:41 | 10.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските акции поевтиняха в сряда, като продължават негативния тренд на фона на опасенията в Гърция и спадащите цени на петрола, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 се понижи с 0,34% до 339,32 пункта. Лондонският FTSE 100 се сви с 0,45% до 6 500,04 пункта. В Германия DAX 30 затвори с минимално повишение от 0,06% до 9 799,73 пункта.

Френският бенчмарк САС 40 изтри 0,84% до 4 227,91 пункта. Испанският IBEX 35 се понижи с 0,62% до 10 396,90 пункта.

Гръцкият водещ индекс ASE в крайна сметка смъкна с 1,01% до 893,71 пункта при спад от 4% по време на ранната търговия.

Фючърсите върху брента и американския суров петрол поевтиняват с близо 5% в първите часове на търговията в САЩ, като остават на 5-годишните дъна след занижени прогнози на ОПЕК за търсенето и на редица банки за цената през 2015 г. Цената на брента е с 4,33% по-ниска до 63,95 долара, а тази на суровия петрол – с 4,72 на сто до 60,81 долара.

В Гърция премиерът Антонис Самарас обяви във вторник своя кандидат за предсрочния избор на президент от гръцкия парламент. Самарас премести избора, планиран за 17 февруари, на 15 декември. Ходът му изненада инвеститорите, предизвика срив на гръцкия фондов пазар и увеличи доходността на държавните облигации.

Междувременно напрежението между Русия и Украйна остава нажежено. Украинската армия обвини сепаратистите в нарушение на договорения „Ден на мълчание“ - примирие, което трябваше да успокои потопената в битки източна част на страната във вторник, предава Ройтерс. Примирието се разглеждаше като потенциална прелюдия към по-сериозно спиране на огъня и започване на разговори за мир.

Във Великобритания ориентираната към бизнеса лобистка група British Chambers of Commerce заяви, че страната изглежда се очаква да расте със сериозно темпо през 2015 г. Въпреки това е жизненоважно за страната да запази ниски нива на лихвите, за да подкрепи бизнеса и растежа на икономиката.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни коментира пред Birmingham Post, че лихвените проценти могат да тръгнат нагоре въпреки последните незадоволителни данни за инфлацията.

Във Франция индустриалното производство намаля с 0,8% на месечна база през октомври. Данните се оказаха под пазарните прогнози.

Пазарната капитализация на HSBC се понижи с 0,3% след новините, че банката е освободила директора на валутните операции след скандала за манипулиране на форекс пазара.

Петролният гигант ВР изгуби 1,56% от цената на акциите си след информацията, че ще предприеме програма за съкращаване на разходите догодина заради спадащите цени на петрола.

Книжата на Airbus изтриха повече от 10% от стойността си. Европейският производител на самолети предупреди, че ще намали още производството на А330 през 2016 г.

Акциите на Astead Group поскъпнаха със 7,8% при ранните сделки. Британската компания за наем на оборудване повиши очакванията си за целогодишна печалба.

Базираната в Италия международна компания Prysmian отбеляза поскъпване на акциите си с 2%, след като Goldman Sachs повиши оценката ѝ от „неутрална“ на „купувай“.

Цената на акциите на британския доставчик Serco се изкачи с 4,7%, след като компанията обяви сделка с австралийските имиграционни власти.

Междувременно акциите на независимия застраховател Amlin се търгуваха с 2,2% повече след повишаване на оценката от анализаторите на JPMorgan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още