fallback

"Газпром" създава нова компания за строителството на газопровод до Турция

Утре енергийните министри от ЕС ще дискутират променените обстоятелства около "Южен поток"

18:01 | 08.12.14 г. 18

„Газпром“ създава предприятие за строителството на нов газопровод до Турция - „Газпром Руская“, съобщи представителят на държавната газова компания Сергей Куприянов, цитиран от руската агенция ТАСС.

Компанията ще бъде регистрирана в Санкт Петербург.

Припомняме, че на 1 декември на среща с турския си колега Реждеп Ердоган в Анкара Владимир Путин сложи точка на „Южен поток“, но за сметка на това съобщи за увеличаване на обемите по „Син поток“ и изграждането на нови газопроводи между Русия и Турция. Руската страна е готова да построи и газов хъб на територията на Турция, който да обезпечава нуждите от газ на Южна Европа.

От своя страна, председателят на "Газпром" Алексей Милер беше категоричен, че "Южен поток" вече не е актуален. "Проектът е закрит", коментира той. В същото време обаче България като страна по проекта все още няма официално потвърждение за отказа на Русия да строи газопровода. 

Руските медии вече коментираха, че Русия може да пренася по 63 млрд. куб. метра природен газ по новите газопроводи до Турция. Част от газа ще бъде предназначен за растящите нужди на турската икономика, а останалата – за хранилището, което ще бъде изградено на гръцко-турската граница.

„Газпром“ ще предлага на своите европейски партньори покупката на газ от това хранилище, но компаниите сами ще трябва да осигуряват преноса до своята газопреносна мрежа.

Руската държавна газова компания има договор за транзит на природен газ през територията на Украйна до 2020 година. 

Позицията на Европейската комисия по "Южен поток" не се е променила - всеки подобен проект трябва да спазва европейското законодателство, беше категорична говорителят на ЕК Мина Андреева в традиционния обеден брифинг днес в Брюксел. На 9 декември ще се проведе заседание на енергийните министри от общността, на което ще бъде дискутирана новата ситуация около проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още