fallback

Европейските борси се възстановяват от вчерашното разочарование

Пазарните участници смятат, че евентуалната програма за закупуване на активи на ЕЦБ не е отменена, а само отложена

13:30 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател

От вчерашните разочаровани очаквания днес на фондовите борси в Европа не остава и следа. Водещите европейски индекси започнаха петъчната сесия със силни печалби. Германският Dax се повиши с 1,2% до 9971 пункта. За Euro Stoxx 50 ръстът е около 1,5 на сто до 3238 пункта. В Лондон FTSE 100 нараства с 0,54% до 6715 пункта, а в Париж CAC 40 се повишава с 1,14% до 4373,38 пункта.

Инвеститорите изглежда смятат, че евентуалната програма за закупуване на активи от страна на ЕЦБ е само отложена, но не е и отменена.

Подкрепа борсите получиха и от данните за икономиката на Германия. Данните свидетелстват за изненадващ ръст на фабричните поръчки през октомври. Те са нараснали с 2,5% спрямо предишния месец, показват данни на статистическото бюро във Висбаден. Запитани от Ройтерс анализатори очакваха ръст от 0,5%. Поръчките през септември отчетоха ревизиран ръст от 1,1% (0,8% по предварителни данни). Така индексите наваксаха вчерашния спад след изказването на президента на централната банка Марио Драги.

Според анализ на Commerzbank е само въпрос на време да бъде стартирана известната като количествено облекчаване (Quantitative easing – QE) програма. Анализаторите очакват банката да стартира програмата си в началото на 2015 г. 

Развитието на валутните пазари сякаш подкрепя мнението на  Commerzbank. Еврото реагира със силен ръст на курса и скочи до 1,2450 долара. Преди речта на Драги курсът бе 1 евро за 1,2300 долара. След това обаче единната валута отново пое надолу. Ако централната банка наистина пусне програмата си, то това ще е голямо натоварване за валутата на еврозоната, която пострада дори само от очакването ѝ.

Въпреки че Бундесбанк, както и ЕЦБ в предишния ден, намали прогнозите си за германската икономика, тя подчертава, че тези оценки са на базата на данни преди срива на цените на петрола. Ако цената остане на това равнище, през 2015 г. и 2016 г. икономиката може да нарасне с допълнителните 0,1 до 0,2%.

На борсите се очакват и данните за пазара на труда в САЩ. Анализатори прогнозират, че през ноември ще бъдат създадени 230 000 нови работни места. Очаква се безработицата да остане на ниво от 5,8%.

Въпреки увеличението на капитала ръст отчита цената на акциите на Fiat Chrysler Automobiles. Компанията възнамерява да набере свежи средства, като издаде акции и облигации. Книжата поскъпват с 1,3% до 10,92 евро за брой.

По-рано днес азиатските борси завършиха сесията предимно с повишения, като индексите в Шанхай и Япония отбелязаха нови върхове преди данните за новите работни места в САЩ.

Вчера пък американските индекси отчетоха леки отстъпления към края на сесията на Wall Street, след като по-рано през деня президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че институцията ще изчака до началото на следващата година, за да обмисли дали са необходими нови стимули за подобряването на икономическото развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още