fallback

Statoil може да преразгледа сътрудничеството си с "Роснефт"

Стремим се да спазваме международните санкции срещу Русия, заявиха от компанията

16:12 | 04.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Statoil ASA продължава сътрудничеството си с "Роснефт", но вероятно ще бъде принудена да приложи икономическите санкции на Запада срещу Русия, заяви пред ТАСС говорителят на норвежката петролна и газова компания Кнут Рустад.

"Сътрудничеството между нашите фирми продължава, но ние се стремим да се гарантира спазването на всички условия, определени от международните санкции", отбеляза той.

"Statoil е в постоянен диалог с властите, за да получи разрешение да продължи сътрудничеството на различни фронтове. Към днешна дата част от съвместните ни проекти с "Роснефт" вече са завършени, в това число и проучванията в Баренцово и Охотско море. Останалите са все още в най-ранните етапи на развитието си", отбеляза Рустад.

Представителят на Statoil отказа да отговори на въпроса как съвместните проекти между двете компании могат да повлияят на сегашната ситуация на петролните пазари.

Подписаното през май 2012 г. споразумение за сътрудничество между "Роснефт" и Statoil включва както проучвания на норвежкия шелф, така и съвместни проекти в руската част на Баренцово море (Персеевската област), както и в Охотско море (Кашеваровска и Лисянска области). Според плановете в периода между 2016 и 2021 г. в тези зони ще бъдат осъществени шест проучвателни сондажи.

През 2013 г. Statoil придоби правото на дългосрочно съвместно разработване на норвежкия част на шелфа на Баренцово море. В допълнение партньорите възнамеряват да добиват съвместно шистов петрол в района на Самара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:54 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още