fallback

Европейските борси се оцветиха в зелено

Инвеститорите са в очакване на стимули от страна на ЕЦБ

20:14 | 03.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните индекси на водещите европейски фондови борси отчетоха ръстове в сряда в навечерието на изключително очакваното заседание по паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде CNBC. Само британският водещ индекс отчете лек спад.

Франкфуртският DAX се покачи с 0,38 на сто до 9971,79 пункта. В Париж САС 40 добави 0,08 на сто и достигна 4391,86 пункта. Лондонският индекс FTSE-100 остана почти без промяна, понижавайки се с 0,38 на сто до 6716,63 пункта. IBEX 35 нарасна с 1,18% до 10875,90 пункта.

По-рано днес стана ясно, че продажбите на дребно в еврозоната са се ускорили по-малко от прогнозите на анализаторите през октомври. Данните на европейската статистическа служба Евростат показват, че търговията в рамките на 18-членния валутен съюз се е повишила с месечен темп от 0,4% през десетия месец в сравнение с коригирания спад от 1,3% през септември. Анализаторите очакваха ръст от 0,5%.

По-рано през сесията изготвяният от Markit Economics измерител за сектора на услугите показа забавяне до 51,1 пункта през ноември в сравнение с октомврийския резултат от 52,3 пункта. Анализаторите очакваха показателят да спадне до 51,3 пункта през отчетния месец.

Коментирайки доклада, главният икономист в Markit Economics Крис Уилямсън каза, че "окончателният PMI индекс за еврозоната се забави спрямо първоначалната прогноза, сигнализирайки за най-слабото темпо на растеж от юли миналата година. Данните от проучването показват, че регионът е напът да постигне ръст на БВП от едва 0,1% през последното тримесечие на годината".

„Много неща загатват за корекция. Тя обаче не се случва само заради това, че пазарът таи надежди за паричната политика на Европейската централна банка. Спекулациите може да бъдат подхранени още в четвъртък“, коментира сесията на европейските борси днес Йенс Клат, главен анализатор в DailyFX.

Британският индекс бе поставен под натиск заради спадащата цена на акциите на Royal Mail. Книжата ѝ се обезцениха с 1,6 на сто заради новините, че местните регулаторни власти няма да предприемат мерки срещу някои нейни конкуренти. 

Критичен анализаторски коментар за Adidas дотика книжата на производителя в края на германския индекс. Акциите на производителя на спортни артикули се свиха с 3,3% до 60,95 евро за брой. Експерти на Barclays промениха оценката си за книжата от „overweight“ до „equal weight“. Същевременно те намалиха и целевата цена на акциите от 65 до 60 евро.

Слабостта на руската рубла се оказва сериозен проблем за германския концерн. От представянето на резултатите за деветмесечието руската валута вече е загубила една пета от стойността си спрямо еврото и долара. Този тренд може да се отрази негативно на печалбите на дружеството за 2014 и 2015 г, защото Русия е третият по важност пазар за компанията.  В редиците на Allianz нарастват надеждите за край на кризата в дъщерното американско дружество Pimco. Днес стана ясно, че фондът Total Return продължава да губи средства за 19 пореден месец, но темпото на изтичане се забавя.

Както съобщи компанията във вторник, през ноември отливът на капитал от огромния Pimco Total Return Fund, който Грос ръководеше в продължение на 27 години, се забавя до 9,5 милиарда долара. През октомври отливът бе от 27,5 млрд. долара. Акциите на Allianz поскъпват с 0,41% до 139,39 евро за брой.

Еврото се срина до двугодишно дъно в сряда заради поредната доза мрачни икономически данни, които подсилиха очакванията за по-нататъшни мерки на ЕЦБ преди месечната среща на банката в четвъртък.

Единната валута загуби 0,7% от стойността си спрямо долара до 1,2302 долара за евро, най-ниското ниво от август 2012 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:49 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още