fallback

Понижения за европейските борси*

Забавената производствена активност в еврозоната и Китай се отрази на индексите

14:42 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Продължаващият спад на цените на суровините и слабите икономически данни от Китай се погрижиха в понеделник за спад на индексите на европейските борси. Китайската производствена активност е спаднала до 8-месечно дъно през ноември според последните правителствени данни, предизвиквайки нов дебат за перспективите пред втората по големина икономика в света.

Цените на петрола се свиха с нови два процента до едва 64,72 долара за един барел от американския суров петрол. В разрез с тази тенденция обаче силен ръст отчитат акциите на Eon, след като доставчикът обяви, че ще се раздели на две фирми.

Индексът Euro Stoxx-50 губи 0,7 на сто до 3 229 пункта. Германският Dax се свива с 0,4 на сто до 9 944 пункта. В Лондон FTSE 100 се свива с 0,9% до 6665,42 пункта, а в Париж CAC 40 отчете спад от 0,5% до 4366,52 пункта, предава CNBC. 

Производствената активност в еврозоната се е забавила през ноември, според окончателните данни на Markit Economics, сигнализирайки за допълнителен спад на активността на Стария континент. Секторният PMI индекс спадна до 50,1 пункта през единадесетия месец на годината в сравнение с 50,6 пункта през октомври. Предварителното проучване показа равнище от 50,4 пункта при пазарни прогнози за ниво от 50,8 пункта. Книжата на Eon се радват на засилен интерес. Най-голямата в Германия енергийна компания възнамерява да пренесе бизнеса с конвенционалното производство, световната търговия с енергия и проучването и добива в ново дружество и да се насочи приоритетно към бизнеса с възобновяеми източници на енергия, мрежи и крайни потребители. Заради слабия бизнес с конвенционалните електроцентрали Eon очаква ново отписване в размер на 4,5 милиарда евро за текущата фискална година.

На борсата обаче плановете за разделяне се приемат добре и като логична стъпка. Акциите поскъпват с 4,67% до 14,92 евро за брой. „Отписването може да се приеме като крайно решение в една стара ера“, казва Хайно Руланд от Ruland Research. Анализаторите от equinet обаче предупреждават, че със създаването на т. нар. „лоша банка“ за конвенционалния бизнес има опасност „да не се намери желаещ за поемането на тези рискове“.

Покрай Eon обаче нагоре потеглиха и акциите на RWE AG, които нарастват с 1,36% до 29,53 евро.

В Германия с особен интерес се следят и книжата на Lufthansa. Те остават стабилни въпреки поредната стачка на персонала. Преговорите между профсъюза на пилотите и авиокомпанията се провалиха отново в петък вечер. Спорът е главно за преходните заплащания при пенсиониране за около 5400 пилоти в групата. Авиокомпанията възнамерява да праща пилотите си в пенсия най-рано на 60 години, вместо досегашните 55 години, а пилотите се противят на това решение. 

От друга страна "индустрията е основният печеливш от падащите цени на петрола", коментира трейдър. Акциите на авиокомпанията поскъпват леко с 0,15% до 14,38 евро.

*Актуално към 13,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още