fallback

Камерън предупреди за нова световна финансова криза

Червените лампички отново мигат пред глобалната икономика, заяви британският премиер

14:23 | 17.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Световната икономика отново показва тревожни признаци на задаваща се финансова криза, заяви британският министър-председател Дейвид Камерън, цитиран от CNBC.

„Шест години след финансовият срив, който постави света на колене, червените лампички отново мигат на таблото на световната икономика“, пише премиерът в местния вестник Guardian, предупреждавайки от опасно високи нива на нестабилност и несигурност.

Камерън добавя, че преговорите в областта на глобалната търговия буксуват, еврозоната е на ръба на нова рецесия, а развиващите се пазари забавят растежа си. Към тези фактори допълнителна несигурност прибавят и разпространението на ебола, конфликтът в Близкия Изток, както и нелегитимните руски действия в Украйна, посочва премиерът.

Великобритания е сериозно заджълняла спрямо основните си партньори, но получава похвалите на организации като Международния валутен фонд за това, че е най-бързо растящата икономика сред страните от Г-7 след кризата от 2008 г. насам. Воденото от мнозинството на дясноцентрискта Консервативна партия правителство наложи мерки за икономии и фискални ограничения, откакто дойде на власт през 2010 г., но не успя да се вмести в рамките на заложения бюджетен дефицит през периода.

В статията си британският министър-председател пише още, че в последните години британската икономика е била изправена пред трудни решения. Той обаче подчертава, че е жизненоважно Великобритания да продължи да се придържа към дългосрочния си икономически план.

„След шест месеца Великобритания ще трябва да направи избор – дългосрочният план, при който страната просперираше или лесните решения, които със сигурност ще доведат до нейния провал“, пише Камерън по отношение на предстоящите през май 2015 г. парламентарни избори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още