fallback

Порошенко предложи газов хъб за нуждите на Централна Европа

По този начин газовият въпрос ще се превърне от средство за натиск в пазарен механизъм, смята украинският президент

12:25 | 17.11.14 г. 14

Украинският президент Петро Порошенко предложи създаването на газов хъб на територията на Украйна, но с участието на Словакия, Полша и Унгария. Това е станало по време на среща на лидерите на държавите, която се проведе късно снощи в Братислава.

По време на разговорите е бил повдигнат въпросът за обезпечаване на доставките на природен газ, както и изграждането на система от интерконекторни връзки, отбелязва РИА Новости.

Създаването на газов хъб с подкрепата на трите централноевропейски държави ще помогне за превръщането на газовия въпрос не в средство за натиск, а в пазарен механизъм, коментират още от пресслужбата на Порошенко.

По време на разговорите със словашкия президент Андрей Киска Порошенко получи гаранции, че Словакия ще продължи да доставя природен газ през реверсивните връзки с Украйна.

На среща с външния министър на Словакия Мирослав Лайчак пък украинският лидер е постигнал съгласие, че строителството на „Южен поток“ не е в интерес нито на Украйна, нито на Словакия, заключава още РИА Новости.

Припомняме, че Украйна предложи идеята за създаване на газов хъб на своя територия, който да бъде част от единния газов пазар в ЕС. От енергийното министерство в страната посочиха, че наличната система от газови хранилища по границата с ЕС, чийто обем в момента е над 30 млрд. куб. метра газ, може да помогне за изглаждането на сезонните колебания на цената на природния газ.

Има възможност и за увеличаване на обема на украинските газови хранилища до 50-55 млрд. куб. метра.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
fallback