fallback

Deutsche Bahn оценява загубите от протеста на машинистите на над 100 млн. евро

След голямата жп стачка Германия бавно се завръща към нормалността

15:36 | 09.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският железопътен концерн Deutsche Bahn оценява загубите от последната стачка на машинистите на над 100 млн. евро. Това съобщи председателят на управителния съвет на компанията Рюдигер Грубе в интервю за Bild am Sonntag. 

„Резултатът от стачката е горчив не само за пътниците, но и за компанията. Преките щети са за над 100 млн. евро”, казва Грубе и добавя: „А за вредите за имиджа и загубата на доверие към Deutsche Bahn въобще не става и дума“. 

„Сега обаче трябва възможно най-бързо да седнем на масата на преговори и да намерим решение”, отбелязва още Грубе. „Профсъюзът трябва да разбере своята отговорност и да бъде готов за компромиси. Топката сега е в полето на GDL (профсъюзната организация, б. ред.), Deutsche Bahn по всяко време е готова на преговори”, казва още той.

Иначе и след края на стачката на влаковите машинисти пътниците на държавната германска жп компания все още трябва да се примиряват с отмяната на някои влакове и закъснения. В неделя се очаква само 60% от обичайните влакове на дълги разстояния и по основните маршрути да се движат. Особено в неделя следобед се очакват препълнени влакове заради завръщащите се след уикенда пътници, предава DPA.

Клиентите сега се нуждаят от повече време, за да планират пътуванията си, заяви говорител на компания. В Северна Германия няколко палежа на железопътни инсталации са представлявали допълнителни проблеми за компанията.

Превключването от импровизирания към нормалния план на движение протича според плановете, отчита превозвачът. Все още често влакове и персонал, особено тези за дългите отсечки, не са там, където има нужда от тях.

Особено сериозни проблеми има в Северна Германия. В Бремен, Хамбург, Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн в неделя в сила остава резервният график на движение (който е валиден при стачни действия). В резултат се движат само половината композиции.  

Засега не са насрочени дати за нови преговори между концерна и GDL. Директорът на синдиката Клаус Уелски заявява, че сега няма да се дискутират стачките, тъй като се очакват преговори. Същевременно Грубе призовава съюзът на машинистите да направи отстъпки. „Те трябва да са наясно със своята отговорност и да са готови за компромис. Всеки ден е от значение“, добавя той.

Иначе синдикатът GDL преустанови стачката си в събота в 18 часа предсрочно – след като протестите блокираха пътническите влакове за 64 часа, а транспортните – за 75 часа. Това бе шестият протест в започналия спор за възнагражденията и продължителността на работната седмица. Първоначално машинистите планираха да стачкуват до ранните часове в понеделник, но след това решиха да приключат протеста по-рано.

Както е известно, GDL настоява заплатите на машинистите да бъдат увеличени с 5%, а работната седмица да бъде намалена с два часа. По-проблемно е искането на синдиката да преговаря и от името на други служители, които традиционно са представлявани от конкурентния по-голям синдикат Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft (EVG).

Deutsche Bahn вече заяви, че е предложила 5% повишение на заплатите за следващите 30 месеца за машинистите, но няма да приеме предложението за заплащането на останалите служители.

В GDL членуват 19 000 от 196 000-те служители на компанията в Германия. Организацията е все по-критикувана заради своята неотстъпчивост и стачките, организирани в контекста на отслабващата икономика.

Това е най-дългата стачка в историята на компанията от основаването ѝ през 1994 г. Последната стачка беше на 18 и 19 октомври.

Вижте снимки в галерията на Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още