fallback

Индексите в Европа не намериха единна посока

Търговията на Стария континент премина под знака на поредната заявка за нови стимули от страна на ЕЦБ

19:24 | 06.11.14 г.

Европейските индекси не намериха единна посока в четвъртък, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги изостави досегашната си миролюбива реторика. По-рано през деня централните банкери очаквано решиха да запазят лихвените проценти, каквото предприеха и британските им колеги на изчакване.

Драги предупреди за продължаващите рискове пред икономическите перспективи, въпреки че изтъкна, че те все пак намаляват. По думите му ЕЦБ е готова при необходимост да предприеме "допълнителни мерки" в борбата с отслабващия растеж в еврозоната.

Въпреки заявката от страна на Maрио Драги вътрешният конфликт в рамките на 24-членния Изпълнителен съвет на ЕЦБ може да ограничи обхвата на действие на институцията през следващите месеци.

Анализаторите продължават да дебатират дали банката ще предприеме количествени улеснения по модела на САЩ. В сряда бившият председател на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че Европа ще срещне трудност, ако реши да програма за агресивно смекчаване на паричната политика поради "правни и политически пречки".

По-рано през деня Английската централна банка също остави основната си лихва без изменение на рекордно ниското ниво от 0,5 на сто. Институцията запазва нивото от март 2009 г. Банката не коригира и размера на програмата за изкупуване на облигации, която е на стойност от 375 млрд. паунда на година.

Акциите на Credit Agricole поевтиняха с над 5 на сто след разочароващия тримесечен финансов отчет.

Капитализацията на конкурентната френска банка Societe Generale също спадна – с над 2 на сто, въпреки ръста от 56% на нетната тримесечна печалба.

Книжата на Siemens останаха почти без изменение, след като германският конгломерат съобщи, че продаде бизнеса си със слухови апарати.

Британското промишлено производство нарасна повече от очакванията през септември според последните данни на Службата за национална статистика (ONS). Ръстът от 0,6 на сто нахвърли очакванията за покачване от 0,4 на сто.

Германските фабрични поръчки пък се покачиха по-малко от предвиденото през септември, разширявайки се с 0,8% при очаквания за 2,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още