fallback

Брюксел запази санкциите срещу Русия

Шанс да се промени ситуацията за Москва може да се появи на 15 март

09:15 | 29.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз реши да не отменя режима на санкции срещу Русия, предава Ройтерс,  позовавайки се на данни от високопоставен участник в срещата на представителите на страните-членки.

"Посланиците обсъдиха въздействието на санкциите срещу Русия и ситуацията в Украйна. Днешното обсъждане се състоя след дебатите на външните министри и на лидерите на ЕС за санкциите. Постоянните представители приеха оценката от тези дискусии, че засега няма основания да се променят ограничителните мерки на ЕС срещу Русия", добавя източник пред ТАСС.

Според руския всекидневник „Коммерсант“ санкциите, въведени от ЕС по отношение на Русия, ще действат в пълен размер най-вероятно до март 2015 година.

Шанс да се промени ситуацията за Русия ще се появи на 15 март. Когато бе въведен в сила първият пакет санкции, бе посочено, че те ще действат до 17 септември. В началото на септември Съветът на ЕС единодушно реши да продължи действието на санкциите до 15 март. За да се продължи действието на санкциите след 15 март също е необходимо единогласие. Обаче източници от структурите на ЕС твърдят, че единогласие няма да има, пише руското икономическо издание. „Ако ситуацията в Украйна остане повече, или по-малко стабилна, редица страни от ЕС няма да поискат да се продължат санкциите срещу Русия и ще поискат те да бъдат смекчени. Много страни-членки на ЕС са недоволни от последния пакет санкции от 12 септември , влязъл в сила след приемането на Минските споразумения , тоест след като ситуацията в Украйна започна да се нормализира”, твърди източникът.

Междувременно и руската компания „Газпром нефт“ оспори санкциите на ЕС пред съда на ЕС в Люксембург. "Подаден е иск за разглеждане от съда", съобщи пресслужбата на съдебния орган.

Съдът на ЕС с обща юрисдикция (или Общ съд) е съд от първа инстанция, чиято основна задача е решаване на спорове, свързани със законодателните норми на ЕС, тяхната съвместимост с националното законодателство на държавите членки и изпълнението им от европейските компании и организации. Решенията на този орган могат да бъдат отменяни от по-висока инстанция - Съда на ЕС, уточнява ТАСС.

Припомняме, че в петък три руски банки - Сбербанк, ВТБ и ВЕБ (Внешекономбанк) - вече сезираха съда с искова молба за отмяна на санкциите.

ЕС въведе секторни санкции на 1 август 2014 година срещу руския финансов сектор. Под ограниченията попаднаха пет руски банки - "Сбербанк", "ВТБ", "Газпромбанк", ВЕБ (Внешекономбанк) и "Росселхозбанк". Санкциите действат една година с възможност за преразглеждане през три месеца. Забранено е да се предоставя средно- и дългосрочно финансиране на тези банки.

На 12 септември ЕС разшири санкциите срещу Русия в икономическата област, включвайки в тях и дружествата Роснефт, Транснефт и Газпром нефт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още