fallback

Geberit предлага 1,4 млрд. долара за Sanitec

Сделката цели да разшири каталога от продукти на швейцарската компания за обзавеждане на баня

17:25 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Швейцарската компания Geberit обяви, че възнамерява да купи базирания във Финландия производител на обзавеждане за баня Sanitec за 9,7 млрд. шведски крони (1,4 млрд. долара) в брой с цел да разшири продуктовата си гама, предава Ройтерс.

Сделката ще помогне на Geberit да съчетае  своите инсталационни и тръбни системи, както и системите си за пускане на вода с тоалетните, мивките, ваните и бидетата на Sanitec, и по този начин да затвърди лидерската си позиция пред конкурентите си Roca и Grohe.

„Ако всичко протече по план, ще променим пазара както в Европа, така и по света“, заяви изпълнителният директор на Sanitec Петер Нилсон. „Ние се допълваме почти безупречно. Ние сме две водещи компании в два различни сектора“, допълни той.

Сделката оценява Sanitec на около 10 пъти по-висока цена от прогнозираната ѝ оперативна печалба за 2015 г. Geberit обяви, че ще предложи по 97 крони за една акция на Sanitec, което е премия от 54,6% спрямо цената на книжата при приключването на търговията им в понеделник.

Според условията на сделката, препоръчани от борда на директорите на Sanitec, Geberit ще придобие над 90% от акциите в обращение на Sanitec.

„Тази сделка ще ни направи лидер на пазара на санитарни продукти и ще разшири пазарния обхват на Geberit“, казва изпълнителният директор и председател на Geberit Алберт Баехни. „Имаме нужда от по-голям достъп до крайния потребител, за което за нужни вече установени марки“, допълва той, като отчита, че очаква синергийни ефекти в размер на поне 45 млн. евро до 2018 г.

Geberit посочва, че документът за предложението ще бъде публикуван около 14 ноември, като периодът за приемане се очаква да бъде между 17 ноември и 22 декември.

JP Morgan действа като финансов съветник на Geberit, Roschier и Gleiss Lutz изпълняват функцията на правни съветници.

„Смятаме, че Sanitec не биха могли да достигнат тази цена сами през следващите 12 месеца. В това отношение смятаме, че предложението е достатъчно щедро“, коментира анализаторът в Handelsbanken Capital Markets Размус Енгберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 02.09.22 г.
fallback