fallback

Enel се опитва да напусне румънския енергиен пазар

Румънското правителство очаква компенсации от 520 млн. евро от италианския гигант, предвиден в договор за приватизация на активи

13:45 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Италианската енергийна компания Enel се опитва да напусне румънския пазар и вече изрази своето желание да продаде дяловете си в местните разпределителни дружества, пише италианското издание Observatorio Balcani e Caucaso.

В същото време обаче румънските власти се подготвят за битка с компанията и Букурещ вече поиска компенсация в размер на 520 млн. евро, на базата на договор за приватизация, подписан от Enel за покупката на Electrica Muntenia Sud, една от шестте компании, които компанията придоби преди почти десетилетие.

Италианският гигант придоби дялове в общо шест румънски енергийни компании, възползвайки се от вълната на приватизация на държавните предприятия в страната. Така компанията днес оперира с електропреносна мрежа с дължина над 90 хил. километра и приходи от около 1,1 млрд. евро.

Enel държи и 51% от капитала на смятаната от румънското правителство за стратегическа и свързана с националната сигурност електроразпределителна компания Dobrogea.

“Ние винаги сме били в добри отношения с Enel и ако те искат да продължат да инвестират, ще приветстваме решението им. Но ако искат да напуснат, ще ги помоля да вземат предвид и нашия интерес и да уважават румънското правителство“, коментира енергийният министър Разван Никулеску и допълни, че „Enel трябва да е честна с Румъния“. 

През август Enel попадна в заглавията на румънските вестници заради обвинения за завишени сметки за ток на румънците от страна на местния клон на италианското енергийно дружество. Според румънските прокурори през 2012 г. Enel Romania е завишила двойно таксата за „зелени сертификати”. По този повод е имало подаден сигнал в Националната комисия за регулиране на енергийния сектор (НКРЕС), която е аналог на българската Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).  

Припомняме, че допреди малко повече от три години Enel беше собственик и на една от големите български електроцентрали - „ТЕЦ Марица Изток 3“. През лятото на 2011 година италианската компания продаде дела си на американската Contour Global за сумата от 230 млн. евро.

Постепенно компанията се изтегли от българския пазар, продавайки и други свои активи, сред които и вятърни централи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още