fallback

S&P oтне топ рейтинга на Финландия

Германия и Люксембург останаха единствените страни от еврозоната с най-високи оценки и от трите големи рейтингови агенции

20:53 | 10.10.14 г. 1

Standard & Poor's (S&P) понижи рейтинга на Финландия до AA+ от AAA, със стабилна перспектива. По този начин Германия и Люксембург останаха единствените държави от еврозоната с топ рейтинг.

За момента S&P е единствената кредитна агенция, която коригира оценката си за северната страна. За момента останалите две големи компании за оценка на риска Fitch и Moody's запазват финландския топ рейтинг.

През септември финландското правителство намали прогнозите си за икономически растеж през 2015 г. и 2016 г., позовавайки се на слабото потребление и бавното възстановяване на износа, дължащо се на украинската криза.

Министерството на финансите заяви, че вече очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 1,2 на сто през следващата година и с 1,4 на сто през 2016 г. в сравнение с предишните прогнози за растеж от съответно 1,4% и 1,6 на сто.

Растежът на икономиката на Финландия все още е под нивата отпреди 2008 г., оставайки под натиск поради кризата в еврозоната и отстъпленията в ключови отрасли на страната – телекомуникациите и износа на хартия.

Вследствие на украинската криза правителството понижи през август прогнозата си за БВП за настоящата година от лек ръст до нулев растеж. Русия е един от най-големите търговски партньори на Финландия, припомня Ройтерс.

"Нито санкциите на Европейския съюз, нито на руските контрасанкции имат значителни макроикономически ефекти върху финландската икономика. Техните косвени ефекти обаче могат да имат значителни последици, ако кризата продължи", посочиха от министерството в доклад.

През април S&P понижи перспективата пред Финландия до "негативна", въпреки че страната отдавна се гордее с изключително строгата си позиция спрямо фискалните правила на Европейския съюз.

Въпреки това агенцията посочи, че корекцията се дължи на "дълбоките структурни демографски и икономически дисбаланси, които пречат на усилията на правителството за постигане на фискална консолидация". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още