IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Русия оскъпяват "Южен поток" с още 7,5 млрд. евро

Цената се повишава с 50% заради поскъпването на заемния капитал, от който „Газпром“ се нуждае за изграждането на проекта

11:38 | 10.10.14 г. 54
Санкциите срещу Русия оскъпяват "Южен поток" с още 7,5 млрд. евро

Още 7,5 млрд. евро ще бъдат необходими за реализацията на газопровода „Южен поток“, изчисляват от „Газпром“. Причината за увеличението на цената от 50% са санкциите, наложени срещу Русия, пише руското издание Газета.ru.

Заради санкциите, наложени от САЩ и ЕС, заемният капитал, от който „Газпром“ се нуждае, за да изгради проекта, е поскъпнал. „Газпром“ вече пострада от ограниченията – не успя да намери 520 млн. долара за изграждането на нов химически комплекс в Нови Уренгой, коментират финансови анализатори, цитирани от онлайн изданието.

Досега разчетите показваха, че цената на „Южен поток“ е около 16 млрд. евро, но от газовия гигант коментираха, че това е само прогнозна цена, която може да търпи корекции. Българският участък се изчисляваше на 3,5 млрд. евро, или почти половината от сумата, отделена за сухопътното трасе – към 6 млрд. евро.

Че ще има промяна в предварителните изчисления, стана ясно още при подписването на договора за изграждане на съоръжението в Сърбия. Тогава беше разпространено, че ще бъдат необходими към 2,1 млрд. евро за реализацията на проекта в западната ни съседка. Предварителните разчети бяха за по-ниска стойност. 

Новите изчисления на „Газпром“ сочат, че цената на „Южен поток“ вече е 23,5 млрд. евро, като 14 млрд. евро ще струва само морската част на трасето (досегашната цена беше 10 млрд. евро). Изграждането на газопровода на сушата ще коства вече 9,5 млрд. евро.

От руското издание напомнят и един интересен факт – при първите планове за изграждането на новите тръби за доставка на руски газ в Европа от „Газпром“ са назовали стойност на проекта от 25 млрд. евро. После директорът на газовия гигант Алексей Милер „внезапно е свалил цената до 8,6 млрд. евро“.

Руските експерти отбелязват още и нежеланието на ЕС да признае „Южен поток“ като приоритетен проект за общността, дори и на фона на кризата в отношенията между Русия и Украйна. Досега „Газпром“ не може да договори с Брюксел условията, по които ще функционира газопроводът, пише още Газета.ru

От средата на юни Киев не получава природен газ директно от „Газпром“ заради натрупани задължения. Двете страни все още не могат да се разберат за размера им.

Опасенията са, че при това положение може да бъде повторена кризата от началото на 2009 година, когато Москва обвини Украйна, че заделя от доставките, предназначени за европейските клиенти на „Газпром“ и спря целия поток за Европа до изясняване на ситуацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 11 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 9 години
Не е ненормално да се появи във форум като този толкова тъпо мнение - случва се и в най-добрите семейства! Ненормално е обаче 10 потребители на уж капиталистически и уж икономически чат да изплющят 10 плюса на идеята, как некви абдали като румънците ще се набутат вместо нас да прокарват тръби през територията си, а ние ще си цоцкаме от тях без пари газец до насита! Пхаахахаха! Да ви *** у капиталистите пос^рани! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Не че искам да се меся или заяждам, ама и преди съм ти казвал - 1300 години сме оцелявали без руски газ, ще оцелеем още толкова, ако се наложи. Друг е въпроса, на каква цена. Но няма да се наложи, защото пак както съм ти казвал и преди, много удобно бягаш от факта, че както ние ( ЕС) не можем без руския газ, така и руснаците не могат без нашите пари, които даваме за тоя газ. Така, че споко.. не се пали, газта няма да го спрат.. или ако го направят ще е пак за да дуят мускули за 2-3 седмици... И въздържай се от прогнози за бъдещето поне за исвестно време.. щото след евроизборите пак ги прознозираше едни за сегашните.. *** пак ти излезе крива прогнозата:)) Тъй че.. по спри се малко... поизлъскай и полирай малко кристалната топка..и след време пробвай пак :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 18
Mavi Goz
преди 9 години
Малеййй, еваларка за анализа! Много профи си го барнал! Дано не го прочетат у Кремъл, че Путин сам ще се обеси на Спаската кула! Ми то така като те чета, до година-две Русия ще изчезне от картата и тогава очаквам такъв живот, че само си викам "дано!"... хахаха!Викаш, да слагаме чепиците с дебелите грайфери, че се очакват големи пързалки в България от изливането на неограничени количества мед и масло от Европа и САЩ към нас, а? Аз даже се сетих, че имам и едни алпийски "котки" - май ще потрябват... хаха!Да не станат само че пързалките от друго естество, като почнем да замръзваме без газец, а? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 5
Ironhorse
преди 9 години
Очаквам след падането на Путин от власт (без да съм шаман предполагам, че до две години), цените не само на енергоносителите ще се срутят под 60 $ за барел нефт и газ под 250$ за 1000 м3, но и на суровините като цяло, защото русия няма да има какво да яде и ще не ще ще допусне западни компании да разработят находищата.Което означава, че ще има продължителен растеж на Световната икономика от поне 5 последователни години.Какво ще стане след 5 години ...Ми който се устети за 2008, ще се усети и за тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 7
Ironhorse
преди 9 години
Как да изкараме пари от цялата тази работа ...1. Аз отдавна не "играя" на Форекс, който го прави късметлия да е.2. Щом храните са евтини и петролът също, то рано или късно потреблението ще се раздвижи.3. Акции също не искам да притежавам.4. Изходът за мен е да си увелича контактите и сделките с предприятия, които работят за износ, където и да е по Света само не и за Русия.Според мен независимо от вътрешно политическите неразбории, 2015 ще е годината на началото на възстановяване на Световната икономика, след ребалансирането на инвестираните капитали в определени области.Т.,е ще трупам кеш, както американските и европейски корпорации, за да имам възможно най-добрият старт. С кредитите се видя, че не става, защото не можеш да предвидиш в световен мащаб какво ще стане след три, за България 6 месеца.Успех на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 7
Ironhorse
преди 9 години
Житото и въобще всички храни са с най-ниски цени от 15 години. Това ще удари приходитите на Русия от износ на жито, но те няма да могат да компенсират с внос на евтини храни заради наложеното ембарго от Путин. Т.е. поставя в непазарна ситуация вноса на храни, за което ще и си плати.Да не говорим, че цените в русия на храните се покачиха с 40 % за по-малко от една година.Санкциите удариха всички инфраструктурни проекти на русия, ако щете и с Китай, защото русия дори не произвежда тръбите за газопроводите си. Това ще ограничи в драматични размери опитите им да се налагат със сила.Украйна !!!Разбра се че ЕС и САЩ ще превъоръжат украинската армия, като цялото налично оръжие от източния блок ще отиде там, а ние ще се превъоръжим с западни оръжейни системи.За това е голямата тупурдия в москва, че видите ли България ги предавала.А че те ни продават най-скъпият газ в Европа по братски, ни дума ни вопъл ни стон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Те дейностите ще ги прекратят, няма проблем ама лихвата си върви и ако е "плаваща" ще продължим да плащаме газопровода и без да го строим.Руски гадове, които само източват кръвта ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 6
Ironhorse
преди 9 години
Санкциите били смешни и т.н., без да навлизам в риторика от "селския пазар".Според мен, САЩ и ЕС са се заели сериозно да изтикат русия от Европа.Не са случайни и атаките на Рогозин и Кремъл към Президента Плевнелиев.И така, да превключим на икономика ...Петролът неумолимо върви надолу. САЩ постоянно увеличават добивите и ОПЕК се чудят ако намалят добивите, дали САЩ няма да ги изместят от пазарите, а Иран е гладен и само чака да се свали ембаргото.Според мен петролът ще е в границите на 60-80 $ за барел поне две години.С приемането на закона за обезщетяване на санкционирани лица, русия ще бръкне пак във фонда, който сега се оценява на 300, а Москва твърди че е 460 милиарда долара.Рублата ще бъде атакувана, постоянно, но след няколко месеца ще бъде срутена, също както Сорос направи.Русия остава без валутни резерви, за причините няма да говоря, дали са разумни или не, интересуваме самият факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 9 години
Няма бре, не бой се! Насила никой няма да ти го прокара! хахаха! Само като много силно поискаме и тогава няма да се пазарим с Милер или Путин, а с Ердоган! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
stasi666
преди 9 години
Кучето си лае,кервана си върви.Дано Европа помогне да не ни загробят пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още