fallback

Европейските борси отчетоха спад след разочароващите сигнали от Германия

МВФ ревизира оценката си за развитието на световната икономика, което също разочарова инвеститорите на Стария континент

19:33 | 07.10.14 г.

Европейските борси записаха спад и достигнаха до най-ниското си ниво за последните седем седмици, след като данните за индустриалното производството в Германия през август разочароваха инвеститорите.

Допълнително Международният валутен фонд (МВФ) ревизира в посока надолу прогнозите си за глобалния икономически ръст.

Stoxx Europe 600 отчете спад от 1,53% до ниво от 330,85 пункта. Индексът прекъсна серията от два поредни дни с ръст. Един от водещите индекси на Франкфуртската фондова борса DAX30 загуби 1,34% от стойността 9 086,21 пункта. Френският CAC 40 достигна до ниво от 4 209,14 пункта, което представлява намаление от 1,8%

Водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 загуби малко над 1% от стойността си и затвори сесията на стойност от 6 495,58 пункта.

Сред големите губещи днес са компаниите в секторите „Туризъм” и „Здравеопазване”, отбелязва Bloomberg.

Влияние върху акциите на компании, свързани с пътувания, оказа и новината за появата на вируса на Ебола в Европа. Медицинска сестра в Испания е първият пациент, който се разболява от болестта без да е посещавала страна от Африка. Тя обаче се е грижила за двама мисионери, които са били лекувани в Испания. Двамата са били в Сиера Леоне и Либерия, където са се заразили от болестта. Малко след пристигането си в Испания те са починали.

Освен жената, чието състояние се определя като стабилно, под наблюдение са поставени още няколко души, сред които и съпругът на жената, който досега не е проявил симптоми на заболяването.

Акциите на EasyJet поевтиняха с 5% от цената до цена 1 393 пенса за брой. International Consolidated Airlines Group, в чиято структура е и испанският авиопревозвач Iberia, загуби 6,8% от цената на акциите си и търговията се извършваше на ниво от 346 пенса.

В същото време Morgan Stanley намали рейтинга на компаниите от здравния сектор, което стана причина за намаляване на цената на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още