fallback

Нарастването на заетостта в ЕС остава несигурно

Безработицата все още се задържа близо до историческите максимуми, сочи преглед на трудовата заетост на ЕК

15:56 | 06.10.14 г.

Нарастването на заетостта в страните от ЕС остава несигурно на фона на започналото през пролетта на 2013 година икономическо възстановяване, което продължава да бъде нестабилно. Това пише в последния тримесечен преглед на трудовата заетост и социалната обстановка на Европейската комисия.

Анализът посочва някои положителни тенденции на трудовия пазар в ЕС - като увеличение на договорите на пълно работно време, понижаване на равнището на безработицата сред младите, но и негативни – безработицата все още се задържа близо до историческите максимуми, а делът на дългосрочно безработните продължава да се увеличава.

Прегледът отчита, че се е повишил броят на отработените часове, а за пръв път от 2011 година е наблюдавано слабо увеличение на договорите на пълно работно време. Въпреки това много от създадените нови работни места са на непълно работно време или са временни.

Безработицата все още се задържа близо до историческите максимуми. Делът на дългосрочно безработните от общия брой на хората без работа остава голям и продължава да се увеличава - почти 13 млн. души са били без работа за повече от една година. Нещо повече - една трета от безработните са без работа вече над две години, пише в прегледа на Еврокомисията.

Положението със заетостта при младите хора в страните от ЕС се подобрява, отчита още ЕК. В повечето страни-членки се наблюдава значително понижаване на равнището на безработицата, но тя остава много висока в страни като Гърция и Испания.

Почти половината от работещите имат само временна работа, а близо една четвърт работят на непълно работно време.

Прегледът заключава, че страните членки трябва да продължат усилията си за превръщане на гаранцията за младежта в реалност, за да се гарантира, че всеки млад човек получава помощ, за да намери достойна работа или възможност за подходящо обучение или стаж, така че да може да си намери работа в бъдеще.

В прегледа се обръща внимание и на различията между страните членки във връзка с неравнопоставеността по отношение на доходите и се подчертава важността на инвестициите в придобиването на умения през целия живот, за да се повиши пригодността за заетост.

От началото на годината досега младежката безработица в България е намаляла, сочат последни данни на Евростат. В България през август младежката безработица се е понижила до 22,2% от 22,8% през юли спрямо 27,8% през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:16 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още