fallback

Европейските индекси пренебрегнаха разнопосочните статистически данни

Оптимизмът на борсите отвъд Океана се пренесе на Стария континент

19:47 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател

В петък европейските акции се възстановиха след разпродажбите в четвъртък. Инвеститорите на Стария континент получиха стимул от по-добрите данни за пазара на труда в САЩ.

Пазарните участници пренебрегнаха новините за забавяне на бизнес активността в еврозоната. Всички водещи индекси финишираха на зелена територия, като единствено борсите в Германия останаха затворени поради честването на национален празник.

Широкият индекс FTSE Eurofirst 300 се покачи с 0,9% до 1 347,01 пункта. В Лондон FTSE 100 се покачи с 1,26% до 6 527,91 пункта. Френският САС 40 се разшири с 0,92 на сто до 4 281,74 пункта. В Испания IBEX 35 се повиши с 1,43% до 10 567,60 пункта.

Бизнес активността в еврозоната слезе до 10-месечно дъно през септември. Низходящият тренд в Италия и Франция продължава. Индексът на Markit Economics, който комбинира данните за активността в секторите услуги и промишленост, се понижава до 52 пункта от 52,5 пункта, отчетени през август.

Други данни на Евростат показаха, че търговията на дребно през август се покачва изненадващо с 1,2 на сто.

Данните идват само ден след като Европейската централна банка не разкри подробности за пълния размер на програмата си за покупка на активи. Освен това президентът Марио Драги не намекна за стартиране на количествени улеснения по подобие на тези в САЩ.

Банковите акции поскъпнаха в петък след разпродажбите, на които бяха подложени в четвъртък. С най-много поскъпнаха ценните книжа на Bank of Ireland и Ubi Banca.

Компаниите на енергийният сектор също се радваха на инвеститорски интерес днес заради движенията в цената на брента. Контрактите върху сорта петрол поевтиняват с 1,65 на сто до 91,87 долара.

Акциите на easyJet поскъпнаха с 6,4%. Авиокомпанията поведе печелившите в състава на FTSE 100, след като покачи прогнозата за годишната си печалба. Стачката на пилотите на Air France, по-ниските разходи за гориво и благоприятните валутни изменения са допринесли за решението на ръководството.

Книжата на Amec добавиха 4,5% към стойността си. Енергийната група съобщи, че ръстът на приходите през 2014 г. ще бъде умерен.

Акциите на ВР също поскъпнаха – с 1,11%. Компанията помоли щатски съд да преразгледа решението си, с което я обвинява в „груба небрежност“ при разлива в Мексиканския залив през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:55 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още