fallback

Испания очаква да отчете първичен бюджетен излишък от 2016 г.

В бюджета за следващата година са предвидени данъчни съкращения за 9 млрд. евро и финансова подкрепа за образованието и бизнеса

11:43 | 01.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Испанското правителство се надява да започне да отчита първичен бюджетен излишък от 2016 г., сигнализирайки, че драматичният ръст на държавния дълг най-накрая започва да се забавя, пише Financial Times.

Властите в Мадрид признават, че правителственият дълг е напът да надвиши 100% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през следващата година, но и прогнозираха, че след изкачването на този връх съотношението на дълга към БВП ще слезе под 100% през 2017 г. Правителството заяви, че година по-рано очаква да постигне първичен бюджетен излишък, в който не се включват плащанията по лихвите върху съществуващия дълг.

Прогнозата беше направена от испанския финансов министър Кристобал Монторо в рамките на представянето на бюджета за следващата година. Изявлението идва на фона на нарастващата увереност в Мадрид, че националната икономика излиза от дълговата криза по-бързо от очакваното, като според официалната прогноза икономическият растеж в страната ще достигне 2% през 2015 г.

Самият бюджет предвижда данъчни съкращения за 9 млрд. евро, както и увеличаване на разходите в области като образование и подкрепа за малкия и средния бизнес. Освен това правителството очаква да похарчи с 15% по-малко средства за помощи за безработни през следващата година спрямо 2014 г., като с това бюджетната линия намалява до 25,3 млрд. евро.

Публичните финанси на Испания бяха подложени на сериозен натиск в годините след спукването на балона в жилищния сектор в страната, което доведе до рязък спад на данъчните постъпления от операциите на пазара на недвижими имоти и други икономически дейности. Мадрид също така беше принуден да налее милиарди евро в несигурната банкова система, за да я спаси.

Очакванията на испанското правителство са доста по-оптимистични от последната прогноза на Международния валутен фонд (МВФ), който очаква испанският дълг да надвишава 100% от БВП на страната поне до 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още