fallback

Стачките са стрували на Lufthansa десетки милиони евро

Протестната мощ на пилотите обаче вече е под въпрос, защото компанията често успява да намери резервни екипажи

11:10 | 01.10.14 г.
Автор - снимка
Създател

Последните стачки, организирани от синдиката на пилотите в Lufthansa Cockpit са стрували на авиокомпанията десетки милиони евро.

„Трите стачни дни през пролетта ни костваха 60 млн. евро. Последните пет стачни дни сега със сигурност отново ще ни струват двуцифрена сума в милиони евро“, твърди пред таблоида Bild директорът „Човешки ресурси и правни въпроси“ в Lufthansa Бетина Фолкенс.

Съюзът на пилотите призова във вторник за пети път за стачка в борбата си за по-добро заплащане и запазване на схемите за ранно пенсиониране. Поне за момента обаче компромисно решение в спора не се вижда на хоризонта. 

Фолкенс призовава синдиката да се завърне на масата за преговорите. „Искаме да преговаряме с Cockpit, но за тези разговори и тяхното обединение трябва да е готово за компромиси. А поне за момента въобще не е така“, пояснява директорът.

Стачкуващите настояват пилотите да продължат да излизат в пенсия на 55 години и да получават 60 процента от заплатата си, докато не започне пенсионното плащане от държавата.

Авиокомпанията от своя страна възнамерява да редуцира тези плащания. Освен това концернът твърди, че схемата вече не е необходима, като се имат предвид увеличената продължителност на живот и неотдавнашно съдебно решение, според което пилотите вече могат да работят до 65 години.

Протестната мощ на пилотите обаче вече е под въпрос, пише германското списание Focus. Една ограничена до осем часа стачка във Франкфурт за полетите на дълги разстояния трябваше да бъде отменена преди две седмици, след като Lufthansa намери резервни екипажи за всички самолети или сама отклони полети за времето на стачката.

Дори и 15-часовата стачка от вторник не бе впечатляваща: 25 анулирани полета на дълги разстояния срещу 32 полета, които стигат до очакваната им дестинация, макар и невинаги в първоначално определеното време. В допълнение към пилотите от мениджмънта, които заместват стачкуващите, винаги се намират и доброволци, които очевидно не съгласни с целите на синдиката.

Повече по темата вижте в разговора между Димитър Вучев и Бойчо Попов в предаването Investor Live.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още