fallback

Русия, Украйна и ЕС обсъждат газовите доставки за Европа

Природният газ може да бъде използван като оръжие и доставките да бъдат спрени, предупреди енергийният комисар на ЕС Гюнтер Йотингер

09:02 | 26.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Газовите доставки от Русия за Европа за този зимен сезон ще бъдат обсъдени по време на тристранна среща в Берлин днес. На нея ще участват комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер, енергийният министър на Украйна Юрий Продан и неговият руски колега Александър Новак, съобщава ИТАР-ТАСС.

ЕК работи за провеждането на срещата още от началото на септември, когато някои страни от общността се оплакаха от намалени доставки на природен газ от Русия. Първоначално предложената дата за преговори - 20 септември, беше отхвърлена от Москва като неподходяща. 

От юни Русия не доставя газ на Украйна заради неплатени фактури. Най-късно с началото на студения сезон от края на октомври обаче газовият спор може да се превърне в проблем и за европейците, ако Украйна спре транзита на газа, който е предназначен за Запада, за да го ползва за собствена употреба. Тъй като времето до зимата постепенно намалява, Йотингер ще се стреми да намери в Берлин поне временно решение.

По-рано пред комисията по енергетика към Европейския парламент той коментира, че са извършени стрестестове на енергийната система в ЕС, за да бъде оценено как ще реагира тя на хипотетично прекъсване на доставките от Русия. Данните са били обнадеждаващи. 

Пред депутатите енергийният комисар обясни , че „природният газ може да се използва като оръжие” и доставките да бъдат спрени. „На този етап няма данни това да е така, но ние вярваме, че Русия ще направи всичко възможно да подкопае Украйна”, коментира Йотингер, цитиран от пресслужбата на ЕП. 

„Желателно е Русия да доставя на украинския оператор „Нафтогаз“ 5 до 8 млрд. кубични метра газ“, заяви още Йотингер.

Един от вариантите за излизане от кризата е Киев да закупи природен газ от Русия, което да бъде финансирано от ЕК, и така да бъде осигурено по-голямо количество за съхранение.

Йотингер призова и за по-голямо сътрудничество в сферата на енергетиката, защото в момента в ЕС има „28 фрагментирани системи”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 10.09.22 г.
fallback