fallback

Блеър: Въздушните удари няма да са достатъчни за справяне с "Ислямска държава"

Ако няма и физически сблъсък с тези хора, ще смекчим проблема, но няма да го решим, посочи бившият британски премиер

15:35 | 22.09.14 г.
Автор - снимка
Създател

Само въздушни удари няма да са достатъчни за справяне с джихадистите от групировката "Ислямска държава" (ИД), заяви бившият британски премиер Тони Блеър, цитиран от Associated Press.

В пространно послание, публикувано на сайта на фондацията му Tony Blair Faith Foundation бившият британски премиер отбеляза , че "екстремизмът не може да бъде изкоренен, без да се отиде там, където той се е появил, за да бъде сразен". Пратеникът на международния Квартет за Близкия изток, призова днес да не се изключва възможността за изпращане на войски на място за борба с джихадистите в Сирия и Ирак.

Блеър, чиито последни години като премиер бяха белязани от непопулярното и остро критикувано британско участие във войната в Ирак, подчерта, че дипломацията и хуманитарната работа не са достатъчни, за да се пребори групировката. 

"Ако няма и физически сблъсък с тези хора, ще смекчим проблема, но няма да го решим", заяви Блеър в интервю за BBC News.

Междувременно френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов посочи, че страната му не се страхува от ислямистите от ИД, след като джихадистите отправиха призив техните последователи да избиват французи и американци, предаде AFP.

"Не за първи път Франция е заплашена от терористите", подчерта вътрешният министър и разкритикува остро призива за убийство, отправен от джихадистите. 

"Франция не се страхува, защото знае, че може да разчита на солидарността на всички френски граждани и на бдителността на силите на реда, които са най-добрият отговор на заплахата на ИД", подчерта министърът.

"Заплахите на ИД няма да засегнат по никакъв начин нашата решимост да сложим край на издевателствата на ислямистите и да помогнем на хората. Трябва също така да елиминираме риска, който представлява ИД за нашата сигурност", каза Казньов.

ИД отправи по-рано днес призиви към мюсюлманите да убиват американци и французи, заради участието на САЩ и Франция в ударите срещу джихадистите в Ирак, припомня БТА.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още