fallback

Европейските акции приключиха седмицата с повишения

Резултатите от референдума в Шотландия подкрепиха пазарната оценка на Lloyds и RBS, както и на британските публични финансови компании като цяло

19:24 | 19.09.14 г.

Европейските акции приключиха седмицата с повишения заради резултатите от референдума в Шотландия. Регионалният STOXX Europe 600 се повиши с 0,2% до 348 пункта в днешната сесия. За седмицата индексът нараства с 1,23%, а от началото на годината – с 10,6%.

В началото на днешната сесия регионалният индекс се приближи до най-високата стойност, достигната през тази година, след като повечето шотландци предпочетоха да останат в Обединеното кралство. През деня обаче настроенията се успокоиха и първоначалната еуфория от резултатите на референдума стихна.

Във Великобритания FTSE 100 отбеляза повишение от 0,27% до 6 838 пункта. В Германия DAX 30 добави само 0,01% до 9 799 пункта, а във Франция САС 40 се понижи с 0,08% до 4 461 пункта.

Около 55% от шотландците са подкрепили оставането в Обединеното кралство. Заради резултатите от вота Алекс Салмънд, лидерът на Шотландската националистическа  партия, която поддържа обявяването на независимост, подаде оставка, съобщава CNBC. Британският ремиер Дейвид Камерън същевременно изрази задоволството си от решението на шотландците.

С ръстове приключиха сесията акциите на британските банки Lloyds и RBS, след като и двете финансови институции потвърдиха, че няма да преместват централите си в Англия, както бяха предупредили в случай на обявяване на независимост на Шотландия.

Като цяло резултатите от референдума се отразиха положително на акциите на всички британски публични финансови компании. Пазарните оценки на Hargreaves Lansdown, Aderbeen Asset Management, St James Place и Schroders също отбелязаха ръстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:44 | 26.08.22 г.
fallback