fallback

Европейските индекси приключиха търговията с понижения

Инвеститорите са в очакване на ключовото заседание на Федералния резерв на САЩ и на референдума в Шотландия

19:31 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси на борсите в Европа приключиха търговията във вторник с понижения. Инвеститорите са в очакване на ключовото заседание на Федералния резерв на САЩ и на референдума в Шотландия, отбелязва CNBC.

Oбщоевропейският индекс Euro Stoxx 600 затвори със спад от 0,31% до 342,84 пункта. В Лондонд FTSE 100 изтри 0,18% от стойността си до 6 792,24 пункта.

В Германия DAX 30 е надолу с 0,28% до 9 632,93 пункта. Във Франция САС 40 се понижи с 0,44% до 4 409,15 пункта. Испанският IBEX 35 се смъкна с 0,39% до 10 798,70 пункта.

Анализаторите очакват Фед да внесе повече яснота относно курса на паричната си политика. Заседанието на банкерите е в сряда, а председателят на централната банка Джанет Йелън ще проведе пресконференция след края на срещата.

„Трейдърите не търгуват много преди срещата на Фед в сряда. Количествените улеснения вече не представляват интерес. Мнозина ще следят за сигнали, които да издадат времевата рамка за това кога ще бъдат повишени лихвените проценти“, коментира пазарният стратег в IG Markets Дейвид Мадън.

В Шотландия опасенията, съпътстващи предстоящия вот, най-вероятно ще ограничат предприемането на по-рискови инвестиции в краткосрочен план. Привържениците и противниците на отделянето на страната продължават усилено със своите кампании. Резултатите от вода ще бъдат ясни в петък сутринта.

Междувременно инвеститорите разпродават акции на шотландски компании, залагат против британския паунд и продължават да се притесняват за последиците от потенциалното отцепване на Шотландия от Обединеното кралство.

Във Великобритания статистиката показа, че през инфлацията е била 1,5% на годишна база спрямо 1,6% през юли. Цифрата все още е под целта на Английската централна банка от 2 на сто.

Книжата на онлайн търговеца Asos поевтиняха с близо 9%. Продажбите през четвъртото фискално тримесечие са с 15% повече, но компанията предупреди, че печалбата през 2015 г. ще бъде колеблива заради покачване на инвестициите.

Пазарната капитализация на Thomas Cook се сви с 6,15%, докато акциите на Air France-KLM поевтиняха с 3,3% заради стачката на пилотите.

Книжата на Publicis добавиха 0,4% към стойността си, след като потвърди целите за растежа си за 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 27.08.22 г.
fallback