fallback

Европейските инвеститори предпочетоха предпазливостта

Притесненията за предстоящия референдум в Шотландия ограничиха апетита за риск на Стария континент

19:36 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции затвориха с леки отстъпления в понеделник, след като инвеститорите предпочетоха да останат предпазливи с приближаването на заседанието на Федералния резерв на САЩ и референдума за независимостта на Шотландия.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 изтри 0,08 на сто до 1 381,89 пункта.

В Лондон FTSE 100 се смъкна с 0,04% до 6 804,21 пункта. Германският DAX 30 отчете ръст от 0,09 на сто до 9 659,63 пункта.

Френският САС 40 затвори с отстъпление от от 0,29% до 4 428,63 пункта. Испанският бенчмарк IBEX 35 пък също се сви – с 0,02 на сто до 10 841,30 пункта.

"Данните от САЩ обнадеждават... това води до масови спекулации, че промяната на реториката на Фед е неизбежна", каза пазарният стратег в IG Markets Евън Лукас, цитиран от CNBC.

Притесненията относно предстоящия референдум в Шотландия също ограничиха апетита за риск в Европа. Последните социологическите проучвания показаха поделени гласове между поддръжниците и противниците на независимостта.

Гуверньорът на Германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман заяви, че европейските данъкоплатци не трябва да бъдат поставени под отговорност за ценните книжа, които са част от новата програма за покупка на активи на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Аз съм по-скептично настроен към тези инициативи, които разчитат на изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа и прехвърляне на риска от счетоводните баланси на банките към данъкоплатеца", каза Вайдман.

Основният европейски кредитор е напът да реализира мащабна програма за изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа в опит да засили икономиката на региона и да ускори инфлацията. Това означава, че банките от еврозоната ще продават на ЕЦБ техните заеми и други видове кредити, които ще бъдат "опаковани" заедно.

Акциите в SABMiller поскъпнаха с близо 10 на сто, въпреки че през уикенда холандската пивоварна компания Heineken отклони офертата за придобиване от страна на британския си конкурент.

Търговецът на дребно H&M затвори с ръст от 2,4%, след като данните на продажбите през третото тримесечие показаха повишение от 19% през последния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още