fallback

Ръстът на заетостта у нас изостава от средния за ЕС

Най-силен годишен ръст на заетостта през второто тримесечие от Евростат отчитат в Унгария, Великобритания и Малта

13:27 | 12.09.14 г.

Темповете на ръст на заетостта в България изостават от средните за Европейския съюз (ЕС), сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

През второто тримесечие заетостта у нас не се е променила спрямо първите три месеца на годината, а на годишна база растежът е останал без промяна – 0,3%, точно колкото беше и през първото тримесечие спрямо последните три месеца на миналата година.

Същевременно в ЕС ръстът на заетостта е започнал да се ускорява, макар и бавно. За периода април-юни той достига 0,3% спрямо януари-март, когато беше отчетено увеличение на заетостта от 0,2%.

На годишна база заетостта в ЕС през второто тримесечие е нараснала с 0,7%. През предходното тримесечие беше постигнат годишен растеж от 0,6%.

Подобни са и тенденциите в държавите от еврозоната като цяло, макар и темповете на ръст на заетостта да са малко по-бавни в сравнение със средните за всички 28 държави от ЕС.

В сравнение с предходното тримесечие спад на заетостта е отчетен единствено в Латвия и Кипър – съответно -1% и -0,1%. Без промяна е останала заетостта освен в България и в Чехия и Франция, а най-силен ръст е отчетен в Естония (1,2%), Португалия (0,9%) и Испания (0,7%) - страната с едно от най-високите равнища на безработица в Европа.

На годишна база през второто тримесечие най-силен спад на заетостта е регистриран в Румъния (-3,1%), Кипър (-1,4%) и Естония (-1,2%), а най-силен ръст – в Унгария (3,1%), Великобритания (2,7%, като се уточнява, че не е готова окончателната оценка) и Малта (2,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още