fallback

62% от французите искат оставката на Оланд

54 на сто пък желаят разпускане на Националната асамблея и предсрочни парламентарни избори

17:59 | 11.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател

Мнозинството френски граждани искат президента Франсоа Оланд да се оттегли от поста си преди изтичането на мандата му, пише Bloomberg, позовавайки се на данни от социологическо проучване на Френския институт за изследване на общественото мнение (IFOP).

62% от запитаните французи желаят оставката на Оланд, а 54 на сто искат Националната асамблея (долната камара на Парламента), да бъде разпусната и да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.

Изследването идва във време, когато рейтингът на френския президент се срина до рекордно ниски нива, след като бившата му съпруга Валери Тривильор издаде книга, описваща Оланд като студен и безсърдечен човек, неизпитващ състрадание към бедните.

Освен това моментът е тежък и за френската икономика и политика. Франция понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната в четвъртък и добави, че бюджетният дефицит ще се разшири за пръв път от 5 години насам, достигайки 4,4% от брутния вътрешен продукт. В отговор правителството беше предупредено от Европейската комисия бързо да реагира за предотвратяването на прекомерното нарастване на дефицита.

Министър-председателят на Франция Манюел Валс пък ще трябва да издържи вот на доверие в Парламента на 16 септември, след като опозицията срещу благоприятната му за бизнеса политика расте в управляващата Социалистическа партия.

60-годишният Оланд обаче заяви, че спадът на рейтинга му и разкритията на бившата му съпруга няма да го накарат да се оттегли от поста си. Той каза, че ще разпусне Националната асамблея и ще насрочи нови избори само ако вотът на доверие не мине или е изправен пред стачка като тези през 1968 или 1995 г. във Франция. Най-непопулярният френски президент от установяването на Петата република насам ще проведе пресконференция на 18 септември.

IFOP е анкетирала 1 002-ма души на възраст над 18 години между 8 и 9 септември. Институтът допуска статистическа грешка между 2,8 и 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още