fallback

Каталунците гледат с надежда към Шотландия

Реакцията на ЕС на резултатите от допитването за независимост на Шотландия ще подскаже как ще бъде приет аналогичният референдум в Каталуния

08:30 | 11.09.14 г. 6

Референдумът в Шотландия ще подскаже много как Европа ще възприеме резултатите от аналогичното допитване за независимост на Каталуния, отбелязва WBP Online. Надеждите на каталунците са шотландците да гласуват с „да” на въпроса за независимостта, защото така за европейските лидери ще бъде по-лесно да приемат и тяхната воля.

Референдумът за независимостта на Шотландия ще се проведе през следващата седмица – на 18 септември. Допитването за независимостта на Каталуния е насрочено за 9 ноември.

Президентът на областта Артур Мас очаква реакцията на ЕС и британските политици, защото тя ще подскаже какво могат да очакват каталунците.

„Сигурен съм, че те (политическите лидери в Брюксел и Лондон – бел. ред) ще приемат резултатите от шотландския референдум. На второ място са преговорите между Единбург, Лондон и Брюксел и те ще започнат много бързо, така че Шотландия да остане в ЕС. И двата момента са много важни за Каталуния”, коментира Мас пред Financial Times.

Битката на Каталуния за независимост има и още една пречка. Централната власт в Испания определя насрочения за ноември референдум като „незаконен и неконституционен”. Очакванията са валидността на резултатите да бъде определена след отсъждане на Конституционния съд в кралството.

Шансовете за отделянето на Шотландия започват да изглеждат доста изравнени. Проучване, цитирано от ВВС показва, че 47,6% от анкетираните ще гласуват с „не”, 42,4% ще гласуват с „да”, а 10% все още не са решили как да гласуват.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън не се отказва от опитите си да агитира шотландците да останат част от Обединеното кралство. По време на посещение в Шотландия в сряда той обяви, че „сърцето му ще бъде разбито”, ако резултатът от референдума сочи, че шотландците искат своята независимост.

„Сърцето ми ще бъде разбито, ако това семейство от нации, които сме ние – и ние заедно направихме толкова невероятни неща, ако това семейство от нации бъде разкъсно”, заяви Камерън в емоционална реч в Единбург. Другата седмица той отново ще бъде в Шотландия, съобщава още ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още