fallback

Песимизмът се настани и на борсите в Европа

Инвеститорите са предпазливи преди референдума в Шотландия

19:23 | 09.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Песимизмът обхвана борсите на Стария континент днес, след като снощи властваше на Wall Street. Инвеститорите са предпазливи преди референдума за независимостта на Шотландия, пише CNBC.

Широкият индекс FTSEurofirst 300 финишира със спад от 0,4% до 1 385 пункта. В Лондон FTSE 100 изтри 0,1% от стойността си до 6 829 пункта. В Германия DAX 30 отбеляза спад от 0,5% до 9 710,70 пункта.

Френският САС 40 затвори с понижение от 0,5% до 4 452,37 пункта. Испанският бенчмарк IBEX 35 се сви с 1,36% до 10 951,6 пункта.

Пазарните участници не взеха под внимание речта на гуверньора на Английската централна банка Марк Карни. Той каза, че, ако банката започне да покачва лихвите през пролетта на 2015 г., инфлацията ще се установи около двата процента и че ще бъдат създадени още 1,2 млн. работни места.

Вместо това инвеститорите са в очакване на развръзката от референдума в Шотландия, който ще се проведе следващата седмица. За да стимулират отрицателния вот сред шотландците, трите най-големи британски парти ще предложат на страната по-големи правомощия, ако тя остане част от Великобритания.

„Всяко едно покачване на политическата или икономическата несигурност винаги може да нервира инвеститорите, а едно „Да“ на референдума в Шотландия ще причини това до голяма степен“, коментира пазарният стратег на CMC Markets Майкъл Хелсън.

Късно в понеделник Европейският съюз одобри нов пакет от санкции срещу Русия. Лидерите обаче решиха, че въвеждането им ще бъде отложено, като бъде съобразено с устойчивостта на мирното споразумение в Украйна.

От своя страна руският премиер Дмитрий Медведев уверява, че Москва ще окаже подкрепа на компаниите си, които ще пострадат от европейските санкции, предава Ройтерс.

Акциите на L'Oreal поевтиняха с 1,34% до 125,50 евро, след като изпълнителният директор Жан-Пол Аго каза пред френски медии, че понижава оценката си за глобалния пазар на козметика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:18 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още