fallback

Децата, които получават джобни, стават по-отговорни финансово

Италианците са най-щедри към своите тийнейджъри, а холандците - най-стиснати, показва проучване сред 13 европейски държави

11:45 | 08.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Децата, които получават джобни пари, са по-добри финансови плановици по-късно в живота си и са по-малко склонни да задлъжняват, което е добра новина за турските и италианските родители, които са най-щедрите в Европа, показва проучване* на ING Groep NV, цитирано от Bloomberg.

55% от хората, които са получавали редовно джобни по време на детството си, подпомагат своите спестявания и пенсии, констатира най-голямата холандската банка. Близо три четвърти от родителите, които дават дребни пари на децата си, смятат, че това им помага да са по-самостоятелни и да осъзнаят стойността на парите.

Турските семейства са най-склонни да дават джобни пари, като 95% твърдят, че го правят, в сравнение с 67% в Холандия, където са най-стиснатите родителите в Европа, показва проучването.

Италианците са най-щедри, давайки по 30 евро на седмица на своите тийнейджъри, а най-големи скъперници са отново холандците. Родителите във Великобритания пък изостават по щедрост от тези във Франция, Германия, Испания и Италия.

„Позволяването на децата на някакъв елемент на финансов контрол може да е един от начините да им се помогне да осъзнаят стойността на парите и да изградят основни умения за бюджетиране, които ще им помогнат да се подготвят за финансова независимост, когато напуснат дома си", коментира Иън Брайт, старши икономист в ING. * Проучването е поръчано от ING на изследователската фирма Ipsos (IPS), която е анкетирала 12 403 деца и възрастни в 13 европейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 11.09.22 г.
fallback