fallback

Путин предлага дял от голямо петролно находище на своите „китайски приятели“

Роснефт може да предложи до 49% от акциите в проекта Ванкор на китайски енергийни гиганти за 4-5 млрд. долара

11:00 | 02.09.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-големите китайски енергийни компании ще извлекат ползи от вчерашната оферта на руския президент Владимир Путин. На своите „китайски приятели“ той предложи за продажба дял от второто по големина петролно находище в Русия, пише Bloomberg.

Путин отправи предложението по време на срещата си с вицепремиера на Китай Джан Гаоли в близост до град Якутск, Източен Сибир. През второто тримесечие най-голямата руска петролна компания Роснефт е произвела близо 440 хил. барела на ден от находището Ванкор. Количеството се равнява на 4% от дневното търсене на китайците.

Роснефт може да предложи до 49% от акциите в проекта Ванкор на Китай за 4-5 млрд. долара, изчислява анализаторът в Sberbank Investment Research Валери Нестеров. Ванкор е второто по големина петролно находище в Русия, с близо 500 млн. метрични тона възстановими резерви.

„Възможността за китайските петролни компании от ранга на Sinopec и PetroChina за навлизане в Русия е огромна“, коментира анализаторът в CLSA Ltd. Саймън Пауъл. Той коментира евентуалния добив и производство на горива. „PetroChina и Sinopec имат доста свободни парични средства, а възможността е отвъд границата.“

PetroChina Co. е публичното подразделение на най-големия производител на петрол и газ в Китай - China National Petroleum Corp. Sinopec, или China Petroleum & Chemical Corp., пък е публичното поделение на China Petrochemical Corp.

През май CNPC подписа сделка с рускатa Газпром за внос на до 30 млрд. куб. метра газ годишно за следващите 30 години, считано от 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още