fallback

Московиси с "добър шанс" да оглави икономическия ресор в ЕК

Кандидатурата на бившия френски финансов министър ще срещне обаче съпротивата на Берлин

18:38 | 01.09.14 г.

Бившият френски министър на финансите Пиер Московиси има "добър шанс" да застане начело на икономическото и монетарно звено в Европейската комисия, посочи пред Ройтерс френски дипломатически източник.

Московиси бе предложен от Париж през юли за представителя на Франция в следващата Комисия, която ще встъпи в длъжност през ноември. Той е запален почитател на кейнсианската икономика. По думите му от решаващо значение за Европа е съсредоточаването върху растежа и трудовата заетост чрез по-високите публични инвестиции.

Въпреки това Германия изрази резерви по отношение на интереса на Франция да заеме важния ресор, свързан и икономическите и парични въпроси.

Преди да стане министър на финансите, Московиси бе ръководител на кампанията на Франсоа Оланд на президентските избори през 2012 г. Той бе заменен на поста след мащабната корекция на френското правителство през април.

Избраният за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер все пак може да промени ресорите на предложените комисари. Според AFP в Брюксел се дискутира и възможността на Московиси да бъде предложено като комисар да работи над възстановяването на икономиките чрез инвестиции.

„Това няма да е подарък за Пиер Московиси, защото неговият авторитет и безпристрастност постоянно ще се поставят под съмнение“, посочва източник от европейските институции пред AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още