fallback

МВФ подкрепи Лагард въпреки обвиненията по делото Тапи

Неуместно е да коментираме случай под юрисдикцията на френската съдебна система, посочиха от Фонда

14:00 | 30.08.14 г.

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард може да продължи да изпълнява функциите си въпреки обвиненията срещу нея във Франция. Това посочиха в декларация членовете на Управителния съвет (УС) на Фонда, цитирани от ИТАР-ТАСС.

"Както посочихме по-рано, би било неуместно да коментираме случая, който сега се намира под юрисдикцията на френската съдебна система", отбелязаха от организацията.

В изявлението си членовете на УС на МВФ посочиха, че са информирани за последните събития, свързани с този проблем и продължават да изразяват "увереност в способността на управляващия директор да изпълнява ефективно задълженията си".

Казусът около Лагард възникна около делото Тапи – дългогодишна битка между френския бизнесмен Бернар Тапи и вече несъществуващата банка Crеdit Lyonnais. През 1993 г. бизнесменът възложи на кредитора да извърши предварителна оценка на активите му в Adidas. След успешната продажба на дела в германската компания той обвини Crеdit Lyonnais за това, че не е получил по-голяма част от печалбата.

Съдебните спорове продължиха 15 години. През 2007 г., в качеството ѝ на министър на икономиката, Кристин Лагард реши да започне процедура по арбитраж с оглед на факта, че към момента на продажбата на дела в Adidas Crеdit Lyonnais е била собственост на държавата. В резултат, държавната хазна обезщети бизнесмена с 403 млн. евро след отчитане на лихвените плащания.

Обстоятелствата около сделката повдигнаха множество подозрения около ролята на Кристин Лагард. Известен факт е и, че Бернар Тапи е близък личен приятел на Никола Саркози, който през 2007 г. заемаше президентския пост във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:53 | 11.09.22 г.
fallback