fallback

Европейските борси загърбиха засилващия се геополитически риск

Капитализацията на Fiat спадна въпреки положителните сигнали за сливането с Chrysler

20:18 | 29.08.14 г.

Водещите европейски индекси затвориха с повишения сесията в петък, въпреки че Великобритания повиши нивото на терористичната заплаха за страната до "сериозно" от "значително".

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 нарасна леко с 0,10% до 1 370,72 пункта. В Лондон FTSE 100 добави 0,20% до 6 819,75, а германският DAX ce разшири с още по-скромно с 0,08% до 9 470,17 пункта.

Френският CAC 40 също затвори на положителна територия, нараствайки с 0,34% до 4 381,04 пункта. В Мадрид пък IBEX 35 се покачи с 0,06% до 10 728,80 пункта.

Нивото терористична опасност във Великобритания е повишено до "сериозно" от "значително", съобщи по-рано през деня британският държавен секретар Тереза Мей. По думите ѝ ходът е следствие на "ситуацията в Сирия и Ирак, където терористичните групи планират атаки срещу Запада".

"Нивото на тази заплаха се повишава. Ние ще отговорим спокойно и целенасочено и ще направим това, водени от важността на съхраняването на свободата, която е отличителният белег на обществото, което защитаваме", каза от своя страна британският премиер Дейвид Камерън.

Във фокуса на инвеститорите по-рано през деня бяха данните от Европа. Инфлацията в еврозоната очаквано се забавя до ново 5-годишно дъно през август. Цените на потребителските стоки в 18-те страни от валутния блок нарастват с едва 0,3% през настоящия месец спрямо година по-рано, отчитайки най-ниското си ниво от октомври 2009 г. според Евростат.

През юли инфлацията бе 0,4% на годишна база. Равнището е в т.нар. "опасна зона" под 1% от октомври 2013 г. насам.

Междувременно германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви в интервю за Bloomberg, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не разполага с допълнителни инструменти за развитие на икономиката на еврозоната.

"Паричната политика може само да спечели време", посочи германският министър. "Ликвидността на пазарите не е твърде ниска, тя дори е твърде висока. Ето защо мисля, че паричната политика е изчерпала своите инструменти и следователно това, от което ние спешно се нуждаем, са инвестиции, възвръщане на доверието от страна на инвеститорите, пазарите и потребителите", коментира още той.

"Ако трябва да бъда напълно откровен, не мисля, че паричната политика на ЕЦБ разполага с инструменти за борба с дефлацията", каза Шойбле. По думите му вътрешното търсене стимулира германския растеж, "защото ние разполагаме с високо потребителско и бизнес доверие".

Същевременно нова порция негативни данни представи Националния статистически институт на Италия Istat. Правителствените данни потвърдиха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия се е свил с 0,2% в периода април-юни на тримесечна база. Резултатът съвпадна с очакванията на анализаторите. 

Същевременно данните за равнището на потребителските цени показаха спад с 0,2% спрямо същия период на миналата година през август след нулевия растеж през юли. Това изпрати италианската икономика освен в рецесия и в дефлация.

Производителят на автомобили Fiat отчете спад на капитализацията от 0,27 на сто, въпреки че компанията съобщи, че насроченото за октомври сливане с Chrysler върви по план.

Акциите на германската авиокомпания Lufthansa поевтиняха с 1,67 на сто след стачните действия на персонала вследствие на исканията за по-високи възнаграждения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още