fallback

Драги продължава да подкрепя европейските пазари

Банковите акции допринесоха най-много за ръста на регионалния индекс Stoxx Europe 600

19:42 | 26.08.14 г. 1

Европейските борси продължиха позитивната сесия от вчера, след като инвеститорите бяха насърчени от коментарите на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, съобщава MarketWatch.

Регионалният Stoxx Europe 600 се повиши с 0,7% до 342 пункта, като затвори на най-високо ниво от края на юли. Индексът е с 5,6% над дъното, което достигна на 8 август заради конфликта в Украйна.

В Германия DAX 30 се повиши с 0,82% до 9 588 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,7% до 6 823 пункта, а във Франция CAC 40 записа ръст от 1,17% до 4 393 пункта.

“Пазарите ще продължат да оценяват речта на Драги”, коментират от Société Générale в свой анализ, цитиран от изданието. “Продължаваме да очакваме обявяването на програма за изкупуване на активи на стойност 300 млрд. евро до края на годината”, допълват анализаторите.

Сред най-добре представящите се акции в днешната сесия се наредиха банковите. Европейските банки допринесоха най-много за ръста на регионалния индекс, отбелязва Bloomberg.

Кредиторите от най-задлъжнелите страни от еврозоната повишават пазарните си оценки вече втори ден, отново подкрепени от речта на Драги на симпозиума на централните банкери.

Акциите на BNP Paribas добавиха над 2 на сто в днешната сесия, на Societe Generale – 1,7 на сто, а на National Bank of Greece – 5 на сто. Заради ръстовете на акциите на португалските банки водещият индекс в Португалия - PSI 20, отчете ръст от 1,7%.

Пазарната капитализация на WPP се разшири с 1,4%, след като най-голямата рекламна агенция в света отчете приходи за първото полугодие от 5,47 млрд. паунда – ръст с 2,7% на годишна база. Компанията подчерта, че инвестициите в анализ на данни и други технологии ще и позволят да посрещне дългосрочните си финансови цели.

Акциите на Voestalpine поскъпнаха с 3,3%, след като UBS повиши оценката си за книжата на компанията. Според UBS компанията ще се облагодетелства от спадащите цени на желязната руда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още