fallback

Германия обвини санкциите срещу Русия за свиването на икономиката

Прекалено силното първо тримесечие също е с основна роля за спада от 0,2% на БВП през второто тримесечие според финансовото министерство на страната

15:07 | 22.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Неочаквано слабият растеж на германската икономика през второто тримесечие се дължи на икономическото съревнование между Запада и Русия, както и на прекалено силното първо тримесечие, заяви германското финансово министерство в месечния си доклад.

„Спадът на БВП надхвърля очаквания обратен ефект от много силното представяне през първото тримесечие, благоприятствано от хубавото време“, се казва в документа. „Лошите резултати вероятно са свързани и със санкциите срещу Русия и негативния ефект на кризата в Украйна върху доверието“, пише още в доклада.

Германската икономика се сви с 0,2% между април и юни, спрямо първото тримесечие, когато БВП нарасна с 0,7%, отчасти заради меката зима, която благоприятства най-вече строителния сектор в страната.

Ценово изгладеният БВП нарасна с 0,8% през второто тримесечие, също отчитайки значително забавяне на растежа си от 2,5-те процента, регистрирани между януари и март. Анализаторите очакваха ръст от 1,3% на ценово изгладения БВП през второто тримесечие.

„Ако кризата в Украйна не се влоши още и не се стигне до налагането на по-тежки санкции, се очаква, че забавянето на икономиката ще бъде само временно“, пише в доклада.

В материала се посочва и че „по-слабото развитие на икономиката на еврозоната също допринася за свиването, но цялостните условия във валутния блок остават положителни“.

Въпреки забавянето на икономиката приходите от данъци нарастват с 3,3% до 45,4 млрд. евро през юли, спрямо година по-рано, след като високите нива на заетост подкрепят доходите и приходите от данъка върху продажбите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 11.09.22 г.
fallback