fallback

Корпоративният елит на Острова печели 143 пъти повече от служителите си

Разликата бележи сериозен ръст спрямо 1998 г., когато един изпълнителен директор е печелил средно 47 пъти повече от своите служители

17:54 | 18.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

Най-високоплатените началници във Великобритания печелят 143 пъти повече от средностатистическия си служител, докато дебатът за неравенството и възнагражденията на корпоративния елит на Острова е все по-коментиран, пише CNBC.

Разликата в заплащанията бележи сериозен ръст спрямо 1998 г., когато един изпълнителен директор е печелил средно 47 пъти повече от своите служители, показва нов доклад на британския мозъчен тръст High Pay Centre.

Най-голямата разлика е регистрирана в добивната компания Randgold Resources, чийто изпълнителен директор Марк Бристоу е заработил 4,4 млн. лири, или 1 498 пъти повече от заплатата на средностатистическия служител на компанията. На второ място е Мартин Сорел от консултантската компания WPP, като неговото възнаграждение от 29,8 млн. лири надхвърля това на служителите му 780 пъти.

British American Tobacco, SAB Miller и Unilever са сред първите 10 компании, влизащи в индекса FTSE 100, с най-големите разлики на възнагражденията. Разликите са измерени, взимайки предвид размера на заплатите на началниците и служителите единствено на компании, влизащи в индекса FTSE 100. Ако възнагражденията на директорите се съпоставят със средната заплата за цялата страна, разликата ще бъде 174 пъти.

„Официалните данни показват, че заплатите на обикновените работници продължават да падат, но изглежда не всички са засегнати“, коментира директорът на High Pay Centre Дебора Харгрийвс в съобщение до медиите. „Това, че шефовете изкарват стотици пъти повече пари от останалата част от работната сила, предизвиква дълбоко чувство за несправедливост“, добавя тя.

Докладът излиза във време на ожесточен дебат относно неравенството и заплащането на изпълнителните директори на корпорациите. Британското правителство въведе мерки в опит да съкрати възнагражденията на големите началници, задължавайки компаниите да публикуват точна цифра на тяхното възнаграждение, в опит да бъде постигната прозрачност. Акционерите също бяха задължени да гласуват размера на заплащането на директорите.

„Изпълнителните директори във Великобритания не са станали толкова по-добри през последните две десетилетия. Единствената причина, поради която заплатите им са скочили толкова бързо в сравнение с тези на подчинените им, е, че това може да им се размине“, посочва Харгрийвс.

Данните за заплатите на директорите High Pay Centre си набавя от финансовите отчети на компаниите, докато средните доходи на служителите в компаниите от FTSE 100 са предоставени от Pensions and Investment Research Consultants. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
fallback