fallback

Европейските компании с 20% ръст на дивидентите през второто тримесечие

Увеличените плащания на годишна база се дължат най-вече на по-доброто корпоративно представяне

10:29 | 18.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Компаниите от континентална Европа пренебрегнаха отслабващата икономика, за да платят рекордни дивиденти на инвеститорите в световен мащаб през второто тримесечие. Увеличените плащания се дължат най-вече на по-доброто корпоративно представяне, отколкото на поевтиняването на американския долар, пише Financial Times.

За периода април-юни компаниите изплатиха 153,4 млрд. долара под формата на дивиденти – с близо една пета повече спрямо същия период на предходната година, сочат данни на Henderson Global Investors.

Въпреки че отчасти по-силното евро също оказва влияние, дори и при непроменливи валутни курсове дивидентното представяне на региона е най-доброто за последните 5 години, откакто съществува базата данни на изследователската компания.

Икономическият растеж в еврозоната не помръдна през второто тримесечие, но европейските компании се възползват от възстановяването в световен мащаб, като подобряват представянето си от ниска основа.

Най-големият ръст на изплатените дивиденти – около 30%, отбелязват френските компании. Въпреки че редица групи извършиха големи плащания, най-забележителен ефект породиха по-високите дивиденти, разпределени от френските финансови компании, измежду които Société Générale и Crédit Agricole. Те отново започнаха да изплащат дивиденти, отбелязва FT.

Представянето на европейските банки превърна финансовия сектор в един от най-добре представящите се в световен мащаб – с ръст на дивидентните плащания от 14,6%. Въпреки това анализаторите на Henderson предполагат, че това не е началото на период с бърз ръст на печалбите, а по-скоро знак, че секторът се връща към едни по-нормални търговски условия.

За разлика от силното представяне на компаниите в някои европейски страни, включително Швейцария и Испания, дивидентният растеж на германските дружества  бе по-слаб. При константни валутни курсове дори темпото на ръст в Германия се забавя.

Въпреки че някои компании от ранга на застрахователя Allianz и химическата група BASF извършиха значителни плащания, при други концерни имаше намаление на дивидентите. Сред тях са енергийният гигант Eon и телекомуникационният оператор Deutsche Telekom.

Дивидентните плащания на британските дружества се покачват с близо 10% през тримесечието до 33,7 млрд. долара. По-голямата част от покачването обаче се дължи на по-скъпата лира.

Другият регион, който бележи значителен ръст през второто тримесечие, е Япония. Там дивидентите скачат с почти една пета до 25,2 млрд. долара. Toyota Motor и Japan Tobacco са с най-голям принос за покачването.

Ръстът на дивидентите, разпределени от американските компании, от 13,8 на сто, е малко по-бавен от този, отчетен през първите три месеца на 2014 г. Както в САЩ, така и в световен мащаб, най-много пострада добивният сектор, където като цяло дивидентите се свиват с близо една пета.

Повече по темата можете да научите от коментара между Делян Петришки от ТВ Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още