fallback

Европейските борси записват спад след украинския удар върху руския военен конвой

Москва отрича да е изпращала оръжия и военни в Източна Украйна

19:38 | 15.08.14 г. 15

Европейските фондови борси спряха ръста си и основните индекси се оцветиха в червено в последните часове на сесията, след като Украйна съобщи, че е атакувала руския военен конвой, навлязъл на територията на страната тази нощ и по-голямата част от него вече е разрушена.

Изявлението беше направено от президента Петро Порошенко. В същотото време Москва отрича да е изпращала оръжия и военни в Източна Украйна, пише Market Watch.

В първите часове на търговията стойността на Stoxx Europe 600 се движеше нагоре и дори записа ръст от почти 1%. Броени минути преди края на сесията обаче бяха разпространени новините за удара върху военния конвой и индексът записа спад от 0,4% до 329,72 пункта.

Досега през седмицата Stoxx Europe 600 отбелязваше ръстове благодарение на по-добри от очакваното данни в корпоративни отчети за тримесечието, пише Bloomberg.

Сериозен спад записа основният индекс на Франкфуртската фондова борса DAX 30. Стойността на му достигна до ниво от 9 092,6 пункта, което представлява понижение от 1,44 на сто. Преди това обаче DAX 30 се движеше на зелена територия и беше на път да запише дневен ръст в рамките на над 1%.

Френският САС 40 също завърши на червена територия. Понижението е от 0,74% до 4 174,36 пункта. Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100, завърши с ръст, макар и с незначителните 0,06% до стойност от 6 689,08 пункта.

BHP Billion беше една от най-добре представилите се компании в състава на FTSE 100. Акциите на минната компания поскъпнаха с 1,2% до цена от 2 хил. пенса за брой след като от BHP съобщи, че ще съсредоточи вниманието си основно върху желязна руда, мед и въглища.

Сред големите губещи на борсите на Стария континент днес се нареди строителната компания Carillion, която загуби малко над 4% от цената на акциите си. Причината е поредния отказ на Balfour Beatty на офертата за покупка от своя конкурент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:35 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още